Prinsen och det nazistiska testamentet

Ett nazistiskt testamente som förhindrar en svenskättad prins att gifta sig med sin flickvän. Det har i nitton års tid varit vardag för 53-årige prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. I sommar står äntligen bröllopet.

Det har länge vilat en mörk skugga över de tyska furstehusen. Många av de gamla familjerna drogs djupt ned i nazismen under 1930-talet; ofta för att återupprätta familjernas position efter monarkins upplösning 1918, men inte sällan av ideologiska skäl.

Den 5:e fursten av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, prins Gustav Albrecht, hade definitiva ideologiska motiv till sin nazianstrykning. Han gifte sig med den svenska adelsdamen Margareta Fouché d’Otrante, bästa väninna med drottning Ingrid av Danmark, och fick fem barn. I ett testamente gjorde han klart att hans manliga arvinge inte skulle kunna ärva honom om denne inte gifte sig med en kvinna som var protestant, adlig, eller av ”arisk” börd. Prins Gustav Albrecht uppnådde höga postitioner i den tyska militären men försvann 1944 under ett uppdrag på östfronten. Först 1969, året för sonsonen prins Gustavs födelse, dödförklarades han.

Carina Axelson i Sverige 2010. Foto: SVT

Sonsonen prins Gustav, född 1969 som ende sonen till prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1934-2017) och prinsessan Benedikte av Danmark, är sedan sin pappas död familjens överhuvud. 2003 träffade han kärleken i svensk-mexikanska författaren Carina Axelson, uppvuxen dels i Kalifornien och dels i småländska Tranås. Hon blev varmt mottagen i den danska kungafamiljen, och uppges stå särskilt nära kronprinsessan Mary. Trots det har inte prins Gustav lyckats upphäva klausulen i sin farfars testamente som fram tills nu gör det omöjligt för paret att gifta sig och samtidigt behålla egendomarna. Invånarna i Bad Berleburg, i vars slott prins Gustav och Carina Axelson huserar, står på deras sida. ”De kallar mig ”fru” trots att vi inte är gifta”, har hon berättat.

Efter prins Richards död 2017 gjorde kusinen prins Ludwig Ferdinand anspråk på familjens ägor i Berleburg, med hänvisning till prins Gustav Albrechts märkliga testamente. Saken gick till rätten och 2020 fastslogs slutligen att prins Gustav är den som har rätten till egendomarna. Kanske är det just detta utslaget som nu gör det möjligt för prinsen att gifta sig med sin flickvän sedan nitton år, och samtidigt behålla sitt Schloss Berleburg?

Bröllopet står lördagen den 4 juni i Berleburgs slottskapell. Det är ett ljust sätt att sätta punkt för en dyster familjehistoria.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.