Prinsessan Benedikte 75 år

Hon är den enda av sina systrar som inte har en drottningtitel – ändå har hon beskrivits som den mest kungliga av dem alla. I dag fyller prinsessan Benedikte av Danmark 75 år.

Mellandottern till kung Frederik IX av Danmark och svenskfödda drottning Ingrid beskrevs en gång av modern som den mest kungliga av de tre systrarna. I dagarna släpptes en officiell biografi om den värdiga prinsessan Benedikte, med den passande titeln ”Benedikte – En kongelig prinsesse”, där hon och hennes familjemedlemmar berättar om den mycket pliktmedvetna prinsessans liv.

”Benedikte kan försiktigt påpeka att mitt hår inte är i ordning”, berättar hennes äldre syster drottning Margrethe i boken, ”vilket hon antagligen har alldeles rätt i. Då säger jag: ‘ja, det ska nog gå ändå.’ Eller också gör jag något åt det, om det verkligen är galet. Hennes hår sitter alltid som det ska. Det vågar inte annat.

För den kungliga prinsessan blev det så småningom en furstlig gemål: Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Att han var av tysk börd var ett orosmoment när prinsessan Benedikte i samband med förlovningen skulle presentera honom i Danmark. ”Jag var inte lugn förrän jag hade läst tidningarna nästa dag”, berättade hon då. Bröllopet stod en februaridag 1968 i Fredensborgs slottskyrka och hedersgäst var den brittiska drottningmodern, prinsessans gudmor.

Den nya tillvaron på tyska Schloss Berleburg innebar vissa utmaningar. ”Jag kände inte min mans tyska familj särskilt väl, men hans svenska familj var vi nära vänner med och hade vissa anknytningar till. Det var ju också vår familj. Min mor och svärmor [Margareta, f. Fouché d’Otrante] var dessutom goda vänner. Faktiskt var mor prins Richards gudmor. Det är förbluffande, inte sant?”, berättar prinsessan i intervjuboken Tre Søstre (2008).

Prinsessan Benedikte och prins Richard fick tre barn: prins Gustav (1969) som sedan prins Richards bortgång 2017 är huset Sayn-Wittgenstein-Berleburgs huvudman, prinsessan Alexandra (1970) och prinsessan Nathalie (1975). De två döttrarna har gjort prinsparet till morföräldrar fyra gånger om.

Genom åren har prinsessan Benedikte, som fortfarande ingår i den danska tronföljden, fortsatt att representera det danska kungahuset; gärna kring evenemang som rör hennes intresseområden – bland annat scoutrörelsen, hästsport eller musik. Så sent som i lördags invigde hon utställningen ”Prinsesse i tiden” på Koldinghus Museum, som med utgångspunkt i prinsessan Benediktes liv berättar Danmarks historia de senaste 75 åren. I samband med invigningen bjöds de närvarande på en hästshow där prinsessans egen dotter, ryttarlandslagstränaren Nathalie, ingick.

Hur firas då 75-årsdagen? På måndagskvällen bjuder drottning Margrethe till middag i Riddarsalen på Christian VII:s Palats, Amalienborg. Det blir utan tvekan ett firande värdigt den kungliga prinsessan.

Foto: Politikens Forlag, Det Danske Kongehus, Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.