Äldsta Bernadotteättlingen 103 år

Hon har uppnått en ålder som ingen annan ättling till Karl XIV Johan gjort före henne. I dag fyller Dagmar von Arbin 103 år.

Född 1916 som grevinnan Dagmar Bernadotte af Wisborg är dagens jubilar syssling till kungens pappa och barnbarnsbarn till Oscar II. Hennes föräldrar var greve Carl Bernadotte på Frötuna – äldste son till prins Oscar Bernadotte  – och hans första hustru Marianne de Geer, senare gift Wallenberg.

Dagmar Bernadotte anländer för att presenteras vid hovet, 1935.

Dagmar von Arbin har alltid stått nära sina kungliga släktingar. Om kungens far prins Gustaf Adolf har hon berättat: Han läste på Uppsala och kom då och då ut till oss, då vi bodde på godset Frötuna. Han var alltid snäll mot mig.” Hon var senare brudtärna på hans bröllop i Coburg med prinsessan Sibylla.

19 år gammal presenterades hon vid hovet och fick högtidligt niga för prinsessorna Sibylla, Ingeborg och Ingrid iklädd sin farmor prinsessan Ebba Bernadottes släp.

Bara 20 år gammal stod hon själv brud när hon vigdes med officieren Nils-Magnus von Arbin (1910-1985). De bosatte sig på Tångestad utanför Norrköping och fick fem döttrar. Familjen levde även en period i London, där Nils-Magnus var attaché. I dag lever Dagmar von Arbin ett stilla liv utanför Stockholm men närvarar vid större släktbegivenheter inom släkten Bernadotte.

Med sina 103 år är von Arbin den av alla Bernadotteättlingar som uppnått allra högst ålder. Den som tidigare suttit på åldersrekordet var Dagmars faster, KFUK-ordföranden och folkpartisten Elsa Cedergren (1893-1996), som blev 102 år, 11 månader och 14 dagar. Faster Elsa var nog republikan i sina unga år men på ålderns höst var hon väldigt förtjust i monarkin och våra kungliga släktingar”, har Dagmar själv berättat i Kungliga Magasinet.

Fyra genererationer 1938. Sittande prinsparet Oscar och Ebba Bernadotte med sondotterdottern Marianne. Stående greve Carl Bernadotte och Dagmar von Arbin. I bakgrunden skymtar anfadern, Karl XIV Johan.

Foto: SVT, minnesboken Oscar Bernadotte – Prins och förkunnare

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.