Rekordprinsessan på Nobel

Den person i kväll som har varit med vid flest Nobelfestligheter är kungens syster, prinsessan Christina, fru Magnuson.

Vid 1961 års Nobelprisutdelning gjorde den 18 år gamla prinsessan Christina sin debut i dessa sammanhang, då i sällskap med bland andra kungaparet Gustaf VI Adolf och Louise, prinsessan Sibylla, prinsarna Wilhelm och Bertil och ett par av sina systrar. På huvudet hade hon en typisk debuttiara – det lilla akvamarindiademet – samma smycke som prinsessan Madeleine gjorde Nobeldebut i många år senare.

De 57 år som gått sedan prinsessan Christina för första gången syntes i Nobelsammanhang gör henne till den kvinna som har varit med allra flest gånger – hon slår exempelvis sin bror Kungen med ett par år och drottning Silvia med ett tiotal år. Två personer som har närvarat fler gånger är prins Bertil (57) och Gustaf VI Adolf (nära 70).

Vid otaliga tillfällen under alla dessa år har den litteraturintresserade prinsessan placerats intill litteraturpristagaren. Någon gång har hon sagt sig vara lite trött på det här, eftersom det kräver en hel del förarbete. I år får hon av kända skäl en paus från litteraturpristagare och har i stället pristagaren i medicin Tasuku Honjo till bordet. Hon bär Karl Johan-diademet, en favorit som hon har burit flera gånger det senaste decenniet.

Vänster bild: Prinsessan Christina (t.h.) med prinsessorna Sibylla och Margaretha vid prisutdelningen 1962. Höger bild: Prinsessan med litteraturpristagaren Mario Varggas Llosa 2010. 

Foto: SVT

Annons

2 kommentarer

 1. Hej,
  du skrev en gång att kronprinsessan Margareta lät sina fem barn ärva varsitt diadem. Vet du vilka diademen var?
  Jag tror på följande.
  Prinsessan Lilians diadem (prins Bertil)
  Cartierdiademet (prinsessan Ingrid)
  Rubindiademet (prins Sigvard)
  Prinsessan Sibyllas diadem (Gustaf Adolf)
  Men vilket är det femte som då borde gått till prins Carl-Johan?

  Gilla

  • Det stämmer! Vad gäller Carl Johans är det mer av en gåta. Hans första fru Kerstin nämner i sina memoarer att hon vid något tillfälle ska ha burit ett safirdiadem som en gång ägts av kronprinsessan Margareta. Vid kungaparets bröllop 1976 hade Kerstin å andra sidan ett mindre pärldiadem, som varken har synts förr eller senare, vad jag vet.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.