Kronprinsessan Victorias Nobelhyllningar

Under årets Nobelfestligheter hyllade kronprinsessan Victoria verkligen tidigare generationer, både genom smyckes- och klädval.

Liksom hon gjort de senaste åren skred kronprinsessan Victoria in i Konserthuset i en majestätiskt storslagen klänning. Men var det inte något bekant över kvällens klädval?

För 23 år sedan, under 1995 års festligheter, gjorde inte bara kronprinsessan Nobeldebut – drottning Silvia bar också den omtalade Nina Ricci-klänning vi i dag ser på kronprinsessan Victoria. Ett val som ligger i tiden, får man säga.

Smycket som kronprinsessan Victoria bär -Prinsessan Sibyllas diadem – har blivit litet av en favorit de senaste åren; 2015 bar kronprinsessan det för första gången i Nobelsammanhang. Som namnet antyder var det förr om åren hennes farmors absoluta älsklingsdiadem, inte minst vid Nobelfestligheterna. Det var det diadem prinsessan Sibylla använde i särklass flest gånger i de sammanhangen.

Prinsessan Sibyllas diadem, eller Connaught-tiaran som det även kallas, tillverkades av den brittiska hovjuveleraren Garrard & Co och skänktes 1905 i bröllopsgåva till kronprinsessan Margareta av hennes föräldrar hertigparet av Connaught. Kronprinsessan Margareta testamenterade smycket till sin äldste son prins Gustaf Adolf som alltså var gift med prinsessan Sibylla. I dag är det i Kungens privata ägo och har använts flitigt av såväl drottning Silvia som av de svenska prinsessorna.

Foto: SVT

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.