Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg 1934-2017

Det är med stor sorg jag å Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Benediktes vägnar har att meddela att Hans Höghet Prins Richard har avlidit.” Det skriver prinsessans privat-sekreterare i ett pressmeddelande i dag.

Huset Sayn-Wittgenstein-Berleburgs överhuvud avled hastigt på måndagen den 13 mars. Prinsessan Benedikte, som vid tillfället befann sig i Danmark, har rest hem till Berleburg. Prins Richard blev 82 år gammal.

Prins Richard Casimir Karl August Konstantin föddes 1934 som äldste son till prins Gustav Albrecht zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och hans svenska hustru Margareta Fouché d’Otrante. Bland faddrarna stack särskilt moderns väninna prinsessan Ingrid av Sverige, senare Danmarks drottning och inte minst svärmor till prinsen, ut.

1944 försvann fadern under ett uppdrag i ryska Orsha där han förmodas ha dött. Familjen lämnade Tyskland för Sverige, och en stor del av prins Richards uppväxt tillbringades därmed hos morfar hertigen d’Otrante på sörmländska Elghammar varifrån han så småningom fick ett stort svenskt nätverk.

Som överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg och ägare till godset Berleburg, krävdes goda förkunskaper. Prinsen utbildade sig därför i skogsvård vid universitetet i München. Så här 60 år senare har det konstaterats att skolningen har givit resultat.

I och med sin mors ursprung – familjen d’Otrante är Sveriges enda hertigfamilj – hade familjen en nära anknytning till både de svenska och danska kungahusen, inte minst genom drottning Ingrid. Att prins Richard träffade och förälskade sig i kungadottern prinsessan Benedikte på holländska prinsessan Beatrixs bröllop 1966 var alltså kanske inte bara en lycklig slump. Visst höjdes det på ögonbrynen över prinsens tyska härkomst, men den unga prinsessan hade bestämt sig. Det var prins Richard hon ville gifta sig med.

I februari 1968 stod bröllopet i Fredensborgs slottskyrka. Den kungliga uppslutningen var enorm: bland gästerna fanns exempelvis den engelska drottning-modern som var gudmor till den unga bruden. Prins Richards bröllopstal hölls på skorrande gammelsvenska:

När jag första gången såg dig, inkarnerade du – med din utstrålande godhet, din söta kvinnlighet och din betagande charm – min barndoms sagoprinsessa, som tog mitt hjärta med storm.

Prinsparet slog sig permanent ned på Berleburgs slott och fick tre barn: Gustav (1969), Alexandra (1970) och Nathalie (1975). De två döttrarna har givit prinsen fyra barnbarn.  Det är i dag prins Gustav som driver verksamheten kring slottet i Nordrhein-Westfalen. Denne lever i ett samboförhållande med halvsvenska Carina Axelsson men har inga barn. Prins Richard har beskrivit att sonen har varit ett stort stöd, inte minst när han drabbades av cancer 2003: ”Stödet jag har fått från min son Gustav höll mig kvar i livet. Han körde mig runt, gav mig kläder. Det är helt fantastiskt vad min son har gjort för mig.” Hustrun fick ett mer kyligt omdöme: ”Benedikte bryr sig inte om sjukdom och sjuka människor.

De sista åren har den i och för sig öppenhjärtiga prins Richard, till skillnad från sin fru som i långa perioder bor och verkar i Danmark, hållit en låg profil. Tillsammans med sin hustru kom han emellertid som gäst till kronprinsessan Victorias bröllop 2010 och var även med vid det nederländska statsbesöket i Danmark för bara ett par år sedan.

Ceremonier, vaktparader och ändlös väntetid på Benedikte som ska ha lagt sitt hår hela dagarna  – det kungliga livet är inte för mig, har han sagt.

Godsägarlivet däremot – det anonyma, arbetsamma och lantliga – var prins Richards liv.

Foto: dr.dk, Wikipedia

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.