Prinsessan Sibyllas tyska ätt idag

Kungens morfar var som bekant den siste regerande hertigen av Sachsen-Coburg och Gotha. Men hur ser dagens huvudlinje av ätten ut?

karl eduard familjHertigparet av Sachsen-Coburg-Gotha omgiven av sina barn på 1920-talet. Från vänster prins Hubertus, prinsessan Sibylla, hertiginnan Viktoria Adelheid, hertig Karl Eduard, prins Friedrich Josias, prins Johann Leopold och prinsessan Karoline Mathilde.

Den siste regerande hertigen av Sachsen-Coburg och Gotha, Karl Eduard, hade fem barn: Johann Leopold (1906), Sibylla (1908, gift med prins Gustaf Adolf av Sverige och mamma till Carl XVI Gustaf), Hubertus (1909), Karoline Mathilde ”Calma” (1912) och Friedrich Josias (1918). Naturligtvis fanns efter 1918 inget hertigdöme att ärva, men väl positionen som ättens överhuvud. Denna ställning förväntades som brukligt ärvas av äldste sonen efter faderns död. Prins Johann Leopold kom dock att gifta sig morgnatiskt, det vill säga under sitt stånd, detta 1932 med den tyska friherrinnan Feodora, och tvingades avsäga sig rätten till titulärhertigdömet. Inte heller parets tre barn kom att ingå i successionen.

Det blev nu Johann Leopolds näst äldste bror prins Hubertus som förväntades bli näste titulärhertig efter sin far. Elva år senare, i världskrigets slutskede, sköts han ner i ukrainska Mosty och omkom. Han var då 34 år och barnlös. Hans syster prinsessan Sibylla såg dock till att hennes ende son, den nuvarande svenske kungen, fick namnet Hubertus efter denne hennes favoritbror.

sachsen-coburg-gotha-1986-kopia-2Yngste brodern prins Friedrich Josias (höger bild) upphöjdes därmed till tronarvinge för Sachsen-Coburg-Gotha. Två gånger om hade han – glädjande nog – varit jämnvärdigt gift och fått en son i varje äktenskap. Han blev därför utan komplikationer 1954, efter faderns död, överhuvud för ätten och det faktum att han gifte sig en tredje gång med en icke-adlig kvinna förändrade inte saken. Familjens fortbestånd var redan säkrad.

andreas-sachse89 år gammal gick prins Friedrich Josias bort och äldste sonen prins Andreas (född 1943) blev 1998 den nye hertigen. Andreas som är kusin och god vän med den svenske kungen, växte upp med sin mamma i USA och kom inte att bli permanent bofast i Tyskland förrän vid 22 års ålder. Skulle hertigen ha något valspråk skulle det vara ”Tradition, hemmet, familjen, ärlighet och lojalitet” – i vilket fall är det värden han sätter högt. Han tycker inte att hans ställning som hertig innebär så mycket privilegier, utan betonar istället det stora ansvar han och hans familj har att förvalta (noblesse oblige).  2013 fyllde prins Andreas 70 år och bland de 140 gästerna på födelsedagsfesten märktes kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Med sin fru sedan 46 år, Carin Dabelstein, har han tre barn: Stephanie (1972) som för övrigt till utseendet är mycket lik sin fars faster Sibylla, Hubertus (1975) och Alexander (1977). Prins Andreas är dessutom gudfar till svenska prinsessan Madeleine och kom i sällskap med dansk-tyska prinsessan Benedikte till det svenska prinsessbröllopet.

hubertuskellySonen prins Hubertus kommer att bli nästa hertig av Sachsen-Coburg och Gotha men har redan nu tagit över skötseln av de två familjeslotten. Tidigare var han bankman i New York och träffade i samband med detta sin amerikanska hustru Kelly Rondesvedt. Paret gifte sig 2009 och fick 2014 dottern Katharina (för övrigt brylling till svenska prinsessorna Estelle och Leonore). Lilla Katharina kommer emellertid inte kunna bli överhuvud för ätten, utan den lotten faller på hennes lillebror prins Philipp som föddes 2015. I februari 2017 kompletterades syskonskaran med lilla Madeleine.

På bilden här bredvid syns prins Hubertus och prinsessan Kelly på sysslingen prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Texten uppdaterades i februari 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.