Kungens kusinbarn gifter sig

I år riktas strålkastarljuset på framförallt två kungliga bröllop: Prins Harrys med Meghan Markle och prinsessan Eugenies med Jack Brooksbank. Mellan dessa två giftermål sker ytterligare ett – när den svenske kungens kusinbarn prinsessan Stephanie av Sachsen-Coburg och Gotha i sommar står brud.

Förlovningen mellan den 46-åriga prinsessan och BMW-ingenjören Jan Stahl, 49, skedde redan i mars förra året, enligt bloggen Royal Musings. I november bekräftades även bröllopsdatumen: Den borgerliga vigseln äger rum i Gotha den 5 juli och den religiösa ceremonin sker två dagar senare i S:t Moritzkyrkan i Coburg.

Den blivande bruden är dotter till prins Andreas och prinsessan Carin av Sachsen-Coburg och Gotha. Andreas är kusin till kung Carl XVI Gustaf och överhuvud för den tyska ätten sedan ett tjugotal år. Stephanie är bosatt i Coburg där hon arbetar som muskelterapeut ”för att hjälpa både människor och djur att häva fysiska och mentala blockeringar och aktivera kroppens naturliga helande processer”, som hon själv skriver på sin hemsida. Hon är även aktiv i familjestiftelsen.

Valet av bröllopskyrka ligger verkligen i linje med familjetraditionen. Här, i den gotiska Moritzkyrkan, uppförd under 1300-talet, gifte sig Stephanies yngre bror prins Hubertus 2009 under närvaro av bland andra det svenska kungaparet och den bulgariske exkungen. Än mer uppmärksammat var den vigsel som stod här 1932 mellan prinsessan Sibylla och den svenske arvprinsen Gustaf Adolf – nuvarande svenske kungens föräldrar.

Minnet av prinsessan Sibylla, eller ”Tante Bylla” som hon kallades i sin tyska familj, lever onekligen kvar i ätten Sachsen-Coburg och Gotha. Prinsessan Stephanie fick exempelvis vid sin födelse 1972, samma år som hennes gammelfaster gick ur tiden, namnet Stephanie Sybilla.

Foto: stephanie-coburg.de

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.