Bernadotteättens äldsta 100 år

dagmar 100På söndagen fyllde Bernadottesläktens äldsta medlem, Dagmar von Arbin, 100 år.

Dagmar är född Bernadotte 1916, som äldsta barnet till Carl Bernadotte (sonson till kung Oscar II) och hans dåvarande hustru Marianne De Geer af Leufsta, senare gift med Marcus ”Dodde” Wallenberg. Hon växte upp på Frötuna gård utanför Uppsala, och kom att bli god vän med sin syssling prins Gustaf Adolf – nuvarande kungens far – när han studerade i Uppsala. ”Vi var med i samma gäng trots att han var äldre än mig”, har Dagmar berättat för Kungliga Magasinet.

1932 var Dagmar Bernadotte brudtärna på sysslingens bröllop med prinsessan Sibylla i Coburg. Fyra år senare, bara 20 år gammal, gifte sig Dagmar själv, med officieren Nils-Magnus von Arbin (1910-1985). De bosatte sig på Tångestad utanför Norrköping och fick fem döttrar. Familjen levde även en period i London, där Nils-Magnus var attaché.

dagmar 1935
Dagmar Bernadotte presenteras vid hovet 1935.

Dagmar von Arbin har alltid stått nära sina kungliga släktingar, särskilt med den äldre generationen, men också med de yngre släktingarna. Hon var med vid kronprinsessan Victorias privata förlovningsmiddag 2009, var gäst vid bröllopet och har på senare år varit med vid prins Nicolas dop och vid tacksägelsegudstjänsten efter prins Oscars födelse.

100-årsdagen firades stillsamt i Dagmars hem i Nockeby av de fyra döttrarna, de tretton barnbarnen, de sexton barnsbarnsbarnen, syskonen och vännerna – just som hon önskade.

Tidigare har bara en Bernadotteättling fyllt hundra år. Den gången, 1993, handlade det om Dagmar von Arbins faster, Elsa Cedergren (1893-1996). Dagmar stod henne nära och berättade i intervjun i Kungliga Magasinet: ”Faster Elsa var nog republikan i sina unga år men på ålderns höst var hon väldigt förtjust i monarkin och våra kungliga släktingar”. Elsa Cedergren uppvaktades också av kungafamiljen på sin 100-årsdag. Säkert hörde kungligheterna även av sig till gårdagens centenär.

Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.