Äntligen bröllop för albansk prins

våren 2012 455Den albanske tronföljaren prins Leka har nu äntligen, sex år efter förlovningen, satt bröllopsdatumet.

våren 2012 452 - kopiaAlbanien var kungadöme endast mellan 1928-39, men dåvarande kung Zog I:s sonson prins Leka, 34, är i dag den som strävar efter en återupprättad monarki – med sig själv som kung. ”Vi får stort stöd av allmänheten och jobbar med att föra fram monarkin till det albanska folket”, berättade prins Leka i en intervju med Kungliga Magasinet 2012.

2010 förlovade han sig med den albanska artisten och skådespelerskan Elia Zaharia, 33. Det har talats om bröllop i flera år nu men i slutet av mars kom så äntligen pressmeddelandet, författat av prins Lekas fars kusin Skender Zogu, 82:

Albaniens kungliga familj har glädjen att meddela den albanska nationen att Hans Kunglig Höghet Kronprins Leka av Albanien har beslutat sätta bröllopsdatumet med fröken Elia Zaharia till den 8 oktober 2016 i Tirana. Vi önskar att det kungliga arvet förs vidare från generation till generation.

våren 2012 451 - kopiaPrins Leka föddes 1982 i Sydafrika som ende sonen till dåvarande tronpretendenten kronprins Leka (I) av Albanien (1939-2011) och dennes australienska hustru Susan Cullen-Ward (1941-2004). Sjukhusrummet där prins Leka föddes förklarades tillfälligt som albanskt territorium, så den officiella födelseplatsen är faktiskt Albanien.

Uppväxten ägde även den rum i Sydafrika och först 2002 fick familjen tillåtelse av parlamentet att återvända till Albanien. Numera bor prins Leka i landet och har bland annat arbetat för regeringen och varit politisk rådgivare till presidenten. Sedan faderns död 2011 är han det kungliga huset Zogus överhuvud.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.