Kung Konstantin II av Grekland 1940-2023

Den sista kungen av Grekland, kung Konstantin II av Grekland, har gått bort efter en längre tids sjukdom, 82 år gammal. Det meddelar i natt sjukhuset i Aten som han vistats på.

Hans familj och även hans två systrar drottning Sofia av Spanien och prinsessan Irene av Grekland hann under förra veckan till sjukbädden för att ta farväl. Kungen sörjs närmast av sin hustru drottning Anne-Marie, fem barn och nio barnbarn, samt stora delar av det kungliga Europa.

Konstantin föddes som ende sonen mellan två systrar till dåvarande prins Paul av Grekland (kung efter 1947) och hans Frederica, född prinsessa av Preussen. De första åren, mitt under kriget, tillbringades i exil – först i Egypten och sedan i Sydafrika. Man kan säga att de första levnadsåren satte tonen för kung Konstantins senare liv. Efter kriget förde den grekiska kungafamiljen en relativt blygsam tillvaro. Man levde i det lilla sommarpalatset Villa Tatoi som var billigare att underhålla i det ekonomiskt kristyngda landet,

Som ung var kronprins Konstantin mycket populär i Grekland – han var stilig, social och sportig. Under sommar-OS i Rom 1960 tog han en guldmedalj i segling, en passion som hållit i sig hela livet.

1964, kort efter att familjen Glücksburg firat 100 år på tronen, dog kung Paul i cancer, 63 år gammal, och sonen Konstantin blev kung.

Kronprins Konstantin 1959. Foto: Wikipedia

När äldre systern Sofia gifte sig med Juan Carlos av Spanien 1962 mötte Konstantin kärleken. ”Min syster Benedikte och jag skulle vara brudtärnor”, mindes drottning Anne-Marie, då en femtonårig prinsessa av Danmark, i boken A Royal Family (2003). ”Så vi reste till Aten där vi tillbringade fyra eller fem dagar i maj och jag tror att det var där vi blev förälskade.” Konstantin friade omgående till sin unga prinsessa, men han fick lova henne att ingenting säga till hennes föräldrar, kungaparet av Danmark. När han till slut anhöll om prinsessans hand inför kung Frederik, blev denne så chockad att han låste in Greklands kronprins på sitt lilla toalettrum, medan han gick och talade med den mer sansade drottning Ingrid. Paret fick lov att gifta sig, men först när prinsessan Anne-Marie hade fyllt arton.

Bara några månader efter att Konstantin blivit kung, stod i mars 1964 det ståtliga bröllopet mellan de båda i Aten – och följdes av hela det kungliga Europa samt miljoner TV-tittare. Bara ett år efter giftermålet fick det unga kungaparet dottern prinsessan Alexia som följdes av kronprins Pavlos 1967 och prins Nikolaos 1969.

Kung Konstantin och drottning Anne-Marie omgiven av sin närmasye familj på bröllopet 1964. Svenska prinsessan Christina och kungens syster prinsessan Irene är brudtärnor.

Familjelyckan förmörkades av den politiska oron i Grekland. Liksom sin far på sin tid kritiserades kung Konstantin för att blanda sig i politiken. En månad före valet 1967 tog militären Georgios Papadopoulos genom en militärkupp över makten i landet, efter att ha utnyttjat den redan befintliga konflikten mellan kungen och den sittande premiärministern. Kung Konstantin försökte samma höst organisera en motkupp mot militärjuntan men misslyckades och gick då i landsflykt tillsammans med sin familj och slog sig så småningom ned utanför London. Det här sände chockvågor bland de kungliga släktingarna i Europa. Hustruns morfar, den svenske kungen Gustaf VI Adolf ringde, enligt sin adjutant ”genast upp sin dotter Ingrid i Köpenhamn för ett långt samtal och sedan var han betryckt i flera dagar.

Efter att regimen i Grekland fallit 1974 hölls en folkomröstning om monarkin, där 69 procent röstade emot. Även om kung Konstantin livet ut valt att fortsätta använda sin kungatitel, och ofta framhålit fördelarna med en konstitutionell monarki, respekterade han valresultatet. Kungens mål var dock alltid att återvända till Grekland. 1981, då hans mor begravdes, tilläts han besöka sitt hemland under femton timmar. Först tjugo år senare kunde han besöka Grekland under mer fria former. Han har betonat att han respekterar republiken så länge folket vill ha det så.

Cousin Tino” och hans familj har förblivit nära sina kungliga släktingar i Europa. Engelske släktingen prins Philip – född grekisk prins – och hans drottning Elizabeth ställde upp som gudföräldrar till andra barnaskaran prinsessan Theodora (1983) och prins Philippos (1986); detsamma har även svägerskan drottning Margrethe av Danmark gjort.

Kungaparet av Grekland vid andre sonens bröllop i Grekland 2010. Foto: LIFE

Alltsedan den danske prinsen Vilhelm utnämndes till kung George I av Grekland 1863 har det varit viktigt för hans ättlingar att till hundra procent anamma den grekiska kulturen. Även om kung Konstantin under många år levde i exil i England har det inte rått några som helst tvivel om att han identifierade sig som grek. 2013 sålde han hemmet i Hampstead och flyttade tillsammans med hustrun permanent till en villa i Pórto Chéli i grekiska Peloponnesos. Under de tio åren som gått sedan dess har han och drottning Anne-Marie fått uppleva sin redan stora familj växa med en svärson och en svärdotter. Närmast har han haft till näst äldste sonen och hans hustru som även de är bosatta i Grekland.

Den sista tiden har kung Konstantin haft en sviktande hälsa och varit rullstolsburen. 2021 flyttade paret därför till Aten, för att ha närmare till sjukvården.

Kung Konstantin omgiven av hustrun, systrarna och de två barnen Nikolaos och Theodora 2019.
Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.