Carl Philip om snuvade kronprinstiteln

I den uppmärksammade SVT-serien Sveriges Sista Kungar står kungen fast vid sin kritik att Successionsordningen ändrades retroaktivt.  Men i diskussionen om kvinnlig tronföljd visar det sig att det har funnits ett stöd i kungafamiljen genom årtiondena.

När prins Carl Philip föddes i maj 1979 hade inte full kognatisk tronföljd – det vill säga att även kvinnor har lika rätt till tronen – trätt i kraft ännu, även om det var tämligen uppenbart hur riksdagen skulle rösta efter nästkommande val. Det innebar att prins Carl Philip var Sveriges tronföljare i över ett halvår. Det här kritiserades av kung Carl Gustaf, som ansåg att lagen skulle ha trätt i kraft först i nästa generation, så som det gjordes i Norge (där är Haakon kronprins fast han har en äldre syster; lagen berör däremot hans barn). När grundlagen väl ändrats blev kungaparets äldsta barn, Victoria, kronprinsessa. 

På sitt sätt har det ju stärkt monarkin”, medger kungen i SVT-dokumentären, ”men som förälder tycker jag att det är förfärligt”.

För kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip har det alltså varit upplagt för dramatik. I boken Victoria – Drottning med tiden (2009) skriver dock Herman Lindqvist: ”Victoria och Carl Philip har aldrig pratat om det som hände. Victoria har flera gånger försäkrat mig att hon ännu aldrig har berört frågan med sin bror.

I en DN-intervju 2019 benämde prins Carl Philip det hela som en icke-fråga.

Vad var jag? Hm? Något år? För mig har det varit en icke-fråga. Jag har alltid funnit mig i att Victoria är den som kommer att ta över, och hon har alltid gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag skulle inte vilja se det på något annat sätt. Hon gör ett underbart jobb.

Kungens egen mamma, prinsessan Sibylla, var passionerad i frågan om kvinnlig tronföljd. Inte för att hon var en ivrig feminist utan för att säkerställa monarkins framtid – en fråga som bekymrade henne mot slutet av livet. ”Om de makthavande ändå snart ville fatta detta viktiga beslut!”, utbrast hon i sin livs sista intervju 1972, och tillade: ”Varför skulle inte en kvinna duga på tronen?

Under samma period tillfrågades den enda av kungens enda syster som var kvar inom kungahuset, prinsessan Birgitta, om hon skulle kunna bli en tänkbar tronföljare och eventuell framtida drottning, i det fall den då ogifte kungen inte skulle få några arvingar. Hon var mer avvaktande.

Nej bevare mig väl. Jag har sett det tas upp i någon tidningsartikel men har aldrig brytt mej om att ägna funderingarna några djupare studier.

Foto: Johannes, SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.