Nobelsmycken 2022

Det blev gamla tiarafavoriter som plockades fram av de kungliga damerna under kvällens Nobelfestligheter. Drottningen var den som bjöd på den största överraskningen.

Drottning Silvia: Drottningen överraskade med ett för henne ovanligt smycke i Nobelsammanhang: Ametistgarnityret. Första gången garnityret över huvud taget användes som diadem – det är ursprungligen ett halsband – var på drottning Silvia, under hennes första tid som drottning. Men på Nobelfesten var det kungens syster prinsessan Désirée som först bar smycket, i början av 1980-talet. Drottningen bar det första gången vid Nobelfesten 1986. Däremot har drottningen burit smycket flera gånger på kungens privata middag för Nobelpristagarna den 11 december, bland annat 1984 och 1991. Även prinsessan Madeleine har burit det speciella huvudsmycket på Nobel, för tio år sedan.

Kronprinsessan Victoria: Kronprinsessan bär ett av sina favoritdiadem, Karl Johans-diademet, vars rosetter tidigare varit monterat på Erik XIV:s kungakrona, på kung Karl XIV Johans initiativ, därav namnet. Genom åren har framförallt kronprinsessan, prinsessan Christina och prinsessan Lilian använt diademet flitigt.

Prinsessan Christina, fru Magnuson: Nobelveteranen prinsessan Christina har varit med vid Nobelfesten sedan 1962 och lägger stor vikt vid huvudsmyckena hon bär vid sådana här tillfällen. I kväll bär hon sin mammas favoritdiadem, ett briljantdiadem med hängande diamantkläppar i kransarna. För prinsessan Christina har smycket extra mycket känslomässig betydelse eftersom det påminner om hennes mor, och hon bar det även vid sitt bröllop. I Kungliga Smycken i SVT berättade hon: ”Det är inte bara bling-bling i håret, utan man man bär på någonting som verkligen är en tradition, någonting som har förts med från tidigare generationer som vi bär med stolthet och glädje. Det tycker jag är viktigt att påpeka att inte bara sätta något som glittrar, utan det här är historia, familjehistoria.”

Prinsessans Sofia: Prinsessans första Nobelfest skedde redan 2014, då hon ännu bara var förlovad med prins Carl Philip. Då bar hon inget huvudsmycke. Av hennes totalt sju nobelfester har hon burit sitt privata briljantdiadem – en gåva till henne från kungaparet i samband med bröllopet – fem gånger. I år har hon låtit montera ametister i stället för de smaragder eller pärlor som tidigare funnits som inslag i smycket.

Bettina Bernadotte, Grevinna af Wisborg: Bettina är dotter till blomstergreven Lennart Bernadotte på Mainau och hans andra hustru Sonja. Lennart tog 1951 initiativ till möten mellan Nobelpristagare och studenter i tyska Lindau, en tradition som fortlever ännu idag. Tillsammans med sin man Philipp Haug bjuder hon i samband med varje Nobelbankett in pristagarna till Lindauträffen i augusti. På huvudet har Bettina ett privat diadem, som lär vara ett omgjort halsband ur familjens samling och formar ett M. Det är ett av två som hon brukar använda. Se bättre bild på diademet från ett tidigare år här.

Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.