”Jag hoppas att jag var ordentligt förberedd”

Hon var en drottning av den gamla skolan och ett föredöme för andra monarker. Drottning Elizabeths bortgång markerar slutet på en era.

2022 har varit ett turbulent år i världen. Under sin 70 år långa regeringstid har drottning Elizabeth sett tider som dessa komma och gå, och därmed fungerat som en stabil punkt i en föränderlig värld. ”De flesta britter minns ingen annan på den brittiska tronen”, sade en reporter i en av alla nyhetsbevakningar i kväll. ”Hon var en mor till hela nationen”, sade en annan.

Utan tvekan är det pliktkänslan och förmågan att sätta nationen och samväldets väl och ve före sig själv som kommer att prägla drottning Elizabeths eftermäle. Liksom sin make hade drottningen inställningen ”just get on with it” – det osentimentala pliktuppfyllandet var alltid centralt i hennes gärning. Så sent som för två dagar sedan syntes hon utnämna Liz Truss till Storbritanniens nya premiärminister på Balmoral i Skottland. Truss blev därmed drottning Elizabeths femtonde premiärminister; den förste var Winston Churchill.

Drottning Elizabeth II, en av världens mest kända person, förblev en privat person med stor integritet. Hon lät sig inte intervjuas och var under alla sjuttio år diskret med sina åsikter. Hennes europeiska kollegor har i det avseendet betraktat henne som ett föredöme, även om de själva ibland tolkat rollen som monark annorlunda.

I början av 1990-talet gav drottningen en inblick i vad hon ansåg om sin roll.

I slutändan har jag en känsla av att förberedelse är svaret på mycket. Man kan åstadkomma en hel del om man är ordentligt förberedd. Jag hoppas att jag har varit det.

Drottningen omgiven av sina tronarvingar i samband med 70-årsjubiléet i juni 2022. Kung Charles III, prins William och prins George med familjer. Foto: BBC
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.