Christina d’Otrante 1939-2022

Hon var Sveriges enda icke-kungliga hertiginna med ett brinnande kulturintresse och med kopplingar till kungahuset. Den 9 augusti avled Christina d’Otrante, 83 år gammal.

Hertiginnan växte upp på Örbyhus slott som dotter till attachén och överceremonimästaren hos Gustaf V, greve Eugène von Rosen (1870-1950) i hans andra äktenskap med Metta Claësdotter Breitholtz (1903-1984), senare en djurrättsaktivist och filantrop. Bland Christinas fem äldre halvsyskon är Elsa von Rosen den mest kända. Hon var vid tiden för Christinas födelse gift med prins Carl jr som var brorson till Gustaf V och morbror till de tidigare belgiska kungarna Baudouin och Albert samt till kung Harald av Norge.

Uppväxten på Örbyhus utanför Tierp får betraktas som traditionell, slottet fungerade nästintill som ett eget samhälle med en mängd anställda – betjänter, kökspersonal men också hantverkare och lantarbetare. Modern lät introducera Christina och hennes yngre syster Charlotte vid hovet, en ceremoni som mer än något annat bekräftade familjens position i aristokratin.

Föräldrarna kom också att impränta respekten för naturen i de två döttrarna. I barndomen följde de pappan på turer runtom ägorna för att ”han ville att vi skulle bli vänner med skogen”. Senare i livet – efter att Christina och Charlotte tagit över Örbyhus slott – talade Christina om vikten att ta hänsyn till djur och natur vid jakt.

1967 gifte sig Christina med den 27 år äldre hertig Gustaf d’Otrante. Han var i sjunde led ättling till Napoleons polisminister Joseph Fouché som adlades till hertig d’Otranto i Italien 1809. Fouchés ättlingar flyttade efter Napoleons fall till Sverige, där den franske marskalken Bernadotte numera var kung. Därmed blev d’Otrante Sveriges enda icke-kungliga hertigfamilj.

Genom ingifte med familjen von Stedingk kom det sörmländska slottet Elghammar på 1870-talet i hertigfamiljens ägo och det var här Christina slog sig ned efter bröllopet. I tur och ordning fick hon och Gustaf döttrarna Marguerite (1968), Pauline (1970) och Joséphine (1979). Sonen Charles Louis (1986, bilden) är sedan Gustafs bortgång 1995 den åttonde hertigen och numera den som driver godset med tillhörande ägor vidare.

Christina d’Otrante levde även som änka i en av Elghammars flyglar och tog aktiv del i att bevara och dela kunskapen om slottet för att det skulle fortsätta vara en levande plats. Hon visade runt intresserade och lät regelbundet hålla slottskonserter i husets stora galleri, vilket ritades av det ryska hovets stjärnarkitekt Giacomo Quarengh, verksam under Katarina den Storas tid.

Man ska inte låsa in sig i sitt hus, sa Christina d’Otrante själv.

Christina d’Otrante med ett år äldre systerdottern Madeleine Kogevinas, dotter till prins Carl Bernadotte och Elsa von Rosen.
Annons

2 kommentarer

  1. Ruhe in Frieden! Hon var elegant, helt underbar, humoristisk ; träffade henne flera gånger på Intern. Women*s Club i Stockholm och hemma på Örbyhus.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.