Prins Philips Sverigekoppling

Som född grekisk-dansk prins hade prins Philip, Hertig av Edinburgh (1921-2021) kopplingar till hela det kungliga Europa. Men hur ser släktskapet till det svenska kungahuset ut?

Det kanske mest kända släktförhållandet till Sverige går via prinsens mor, Alice av Battenberg. Alices yngre syster var lady Louise Mountbatten, som två år efter prins Philips födelse gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf (VI) Adolf, från och med år 1950 Sveriges kungapar.

Drottning Louise hade en nära relation med sin systers fem barn – framförallt med de två äldsta – men hon beskrevs även vara fäst vid sin systerson prins Philip. 13 år gammal anlände prinsen tillsammans med sin svenska moster till kung George V:s begravningsmottagning på Buckingham Palace.

Det brittiska statsbesöket i Sverige 1956 blev en glad släktträff för prins Philip och drottning Louise. Vid kortégen genom Stockholm kunde prinsen inte låta bli att skämta med sin moster. Ur Drottning Louise – en biografi av Margit Fjellman:

Kortegen hade just passerat Norrbro, drottningen hade sin käre systerson vid sin sida. Rätt vad det är ser de tusentals åskådarna hur drottningen börjar skaka av skratt. Plötsligt hade Philip, som är en spjuver, börjat tala svenska på bästa guidemanér: ”Vi passerar nu Gustaf Adolfs torg. Framför oss har vi en staty av Gustaf II Adolf och tvenne bankpalats. Byggnaden, som vi ser på höger hand är Kungliga Teatern…” Han hade läst på ordentligt i resehandboken för att bereda sin moster denna lilla överraskning.

Prins Philips mormor – Victoria Mountbatten, Markisinnan av Milford-Haven var familjen Mountbattens matriark. Hon var dotterdotter till brittiska drottning Victoria, och därigenom kusin med kung Carl XVI Gustafs farmor prinsessan Margaret av Connaught såväl som till kungens morfar hertig Carl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha. Prins Philip själv var därmed dubbel brylling med den svenske kungen.

Prinsessan Maria – Philips kusin. Foto: Hofatelier Jaeger

Det finns även en mer avlägsen svensk koppling till prins Philip på hans pappas sida. Kung Gustaf V:s son, diktarprinsen Wilhelm, var under en kortare period gift med den ryska prinsessan Maria Pavlovna (1890-1958) – kusin till Philip. Wilhelms och Marias ende son greve Lennart Bernadotte berättar i sina memoarer Mainau min Medelpunkt: Till kära släkten hör också prins Philip av Edinburgh. Min mormor Alexandra, som var född grekisk prinsessa, var nämligen faster till honom.

Som om inte allt det här vore nog kunde hertigen av Edinburgh, liksom sin hustru, räkna Gustav Vasa till sina förfäder.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.