Erling Lorentzen 1923-2021

Kung Haralds svåger, Erling Lorentzen, gick på tisdagsmorgonen bort efter en tids sjukdom, 98 år gammal. Det skriver det norska hovet i dag. Lorentzen var gift med den norske kungens äldsta syster prinsessan Ragnhild (1930-2012).

Kung Harald uttalade sig under dagen om sin svågers bortgång: ”Det är med stor sorg vi har mottagit det tråkiga beskedet om att Erling Sven Lorentzen har somnat in. Våra tankar går till hans närmaste, som har mist en god far, svärfar, bestefar och oldefar.

Erling Sven Lorentzen föddes den 28 januari 1923 som det yngsta barnet av sex till den norske skeppsredaren Øivind Lorentzen och hans hustru Ragna Nilsen. Släkten Lorentzen hade i otaliga generationer ägnat sig åt skeppsrederi framförallt i norska Holmestrand men även i perioder i Sydamerika. Det kom också att bli Erling Lorentzens öde.

Under den tyska ockupationen av Norge 1940 gick den 17-årige Lorentzen med i motståndsrörelsen. Han hamnade senare i Kompani Linge; den norska militäravdelningen med bas i Skottland. Från 1944 utsågs han till militär områdeschef i Hallingdal och i samband med krigsslutet var han livvakt åt kungafamiljen. Ett par år senare fick Lorentzen uppdraget att lära de två norska prinsessorna Ragnhild och Astrid att segla – och då uppstod kärlek mellan honom och prinsessan Ragnhild.

Det var otvivelaktligen ett svårt beslut för kung Haakon om vi skulle få gifta oss. Det tog några år, och det var absolut en svår situation för alla parter”, berättade Erling Lorentzen i VG 2019. ”Jag visste ju att en kunglig person inte kunde gifta sig med en plebej som mig. Det var något oerhört, som inte hade skett i Norge på 600 år”, berättade han vidare i Vårt Land 2014. Men, tillade han, ”Ragnhild var en mycket tapper kvinna”.

Prinsessan Ragnhild och Erling Lorentzen omgivna av sina föräldrar på bröllopsdagen. Från vänster Ragna Lorentzen, kronprins Olav, brudparet, kronprinsessan Märtha och Øivind Lorentzen.

Den 15 maj 1953 stod så äntligen bröllopet i Asker kyrka i Oslo. Det hela beskrevs i veckotidningarna som en romantisk saga – kärleken mellan en prinsessa och den stilige skeppsredaren som därtill varit motståndsman under kriget. Den kungliga uppslutningen vid bröllopet var total, med representanter från hela det kungliga Europa. Brittiska prinsessan Margaret var en av gästerna som fick se den före detta kungliga högheten bli Prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen.

Paret bosatte sig snart i Rio de Janeiro, där Lorentzens familj tidigare vistats. ”Erling skulle överta ett företag i Brasilien och jag följde självklart med – vi skulle ju leva tillsammans. I början skulle vi vara där i två år, det har blivit över 50. Och jag ångrar inte en sekund.” berättade prinsessan Ragnhild långt senare i en intervju. Här föddes de tre barnen Haakon (1954), Ingeborg (1957) och Ragnhild (1968).

Erling Lorentzen och prinsessan Ragnhild, Johan Ferner och prinsessan Astrid och kungaparet av Norge i samband med de sistnämndas gemensamma 75-årsfirande 2012. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen/ Det kongelige hoff

Erling Lorentzen drev under en lång tid såväl rederiverksamhet som industriföretag i Brasilien, vilka med tiden kom att omsätta flera miljarder kronor. 2008 sålde familjen verksamheten men Lorentzen fortsatte att leva ett aktivt liv även som pensionär, och framhöll i intervjuer vikten av daglig träning. 2012 blev han änkling efter att prinsessan Ragnhild drabbats av lungcancer. ”Det blev väldigt tomt”, berättade han i Dagbladet. ”Tiden med sjukdomen var svår. Men vi såg i ögonen att livet var slut och att det som skedde var det bästa för henne då.”

Efter en tid fann Lorentzen på nytt kärleken i den 25 år yngre Ebba Løvenskiold, och när Lorentzen anlände tillsammans med henne till en middag med den norska kungafamiljen 2016 fick det en del uppmärksamhet i norska medier.

Erling Lorentzen hade inga problem med att gå ett steg bakom sin prinsessa vid officiella tillställningar, men gjorde sig också känd som en person med tydliga uppfattningar. Så sent som i december 2020 skrev han ett kritiskt debattinlägg om dramaserien Atlantic Crossing, som porträtterar hans svärmor kronprinsessan Märtha under kriget. Lojaliteten gentemot den kungliga familjen fanns alltid där.

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.