Kronprinsessan på Pride: ”Jag står bakom dig”

I dag invigde kronprinsessan Victoria Stockholm Prides digitala parad och vände sig särskilt till de HBTQI-personer som inte lever öppet med sin sexuella läggning eller könsidentitet. ”Jag står bakom dig”.

Det finns familjer och sammanhang där synen på HBTQI-personer fortfarande präglas av fördomar och okunskap. Om du är en av dem som inte kan eller vågar vara öppen om vem du är, så vill jag bara att du ska veta en sak: Du har rätt att vara precis den du är, och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig.”

Kronprinsessan Victoria har länge haft ett engagemang för HBTQI-rörelsen. För ett tiotal år sedan lär hon ha beklagat att hon inte fått tillfälle att visa sitt stöd. På QX Gaygala 2013 fick hon chansen när hon delade ut pris för årets homo till Jonas Gardell med anledning av hans romansvit Torka aldrig tårar utan handskar, som skildrar aids-åren bland homosexuella män under 1980-talet. Tidigare i år besökte kronprinsessparet även RFSL för att ta del av deras arbete för HBTQI-personers rättigheter.

Att en medlem av Kungahuset – en av Sveriges främsta representanter – tar orden HBTQI och ”homo” i sin mun, och på det här sättet visar sitt stöd för en genom historien marginaliserad grupp, är något extraordinärt. Att vara en HBTQI-person som inte är öppen är en svår situation, och vågar man inte komma ut till sina anhöriga är det lätt att hamna i kretsar som inte alltid är konstruktiva. HBTQI-personer drabbas i högre grad av ”psykisk ohälsa och har oftare självmordstankar än heterosexuella cispersoner”, enligt RFSL. Då hjälper det att en officiell person går ut och säger ”Jag står bakom dig.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.