Victoria i lagerkransdiadem vid kröningen

Kronprinsessan Victoria ackompanjerade sin pappa vid kejsarparet Naruhito och Masakos trontillträdesceremoni. Till skillnad från flera av de andra kungliga damerna valde hon att smycka sig diskret.

Vid kvällens bankett i det kejserliga palatset var kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria bland de sista gästerna att anlända. På huvudet bar kronprinsessan Victoria det som på svenska kallas Prinsessan Lilians lagerkransdiadem. Diademet tillverkades av franska Boucheron och består av silver, guld och diamanter. Smycket gavs 1905 i bröllopsgåva till kronprinsessan Margareta av hennes makes farföräldrar Oscar II och drottning Sofia. Då framförallt som halsband, se bild till höger.

Vid kronprinsessan Margaretas död 1920 testamenterades lagerkranssmycket till Margaretas näst yngste son prins Bertil. Med åren kom diademet att bli förknippat med hans hustru prinsessan Lilian som bar det flitigt under drygt trettio år, sista gången på Nobelprisutdelningen 2006 – prinsessans final i offentligheten. De senaste fem åren har smycket blivit ett av kronprinsessan Victorias favoriter.

Visserligen ser lagerkransdiademet relativt blygsamt ut, men med lagerkransen som symbol är det annorlunda. Den symboliserar seger, upphöjdhet, men är också en symbol för förfinad (akademisk) kunskap. Det passar för den nye kejsaren av Japan, som med sin doktorstitel förkroppsligar vetenskapsmannen.

Någon som verkligen inte smyckade sig blygsamt var drottning Letizia av Spanien, som bar majestätiska Fleur de Lys-diademet (”la buena”, kallad). Den är det bara drottningen som får bära. Tiaran skapades ungefär vid samma tid som lagerkransdiademet, 1906, och var en bröllopsgåva från kung Alfonso XIII till sin brud Victoria Eugenie av Battenberg – en dotterdotter till brittiska drottning Victoria. Liljesymbolen som dominerar tiaran finns också i huset Bourbons vapen.

Det nya kejsarparet, tidigare under kvällens bankett. De flankeras av sultanen av Brunei och kungen av Sverige.

Skärmdumpsfoton: THE PAGE 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.