Rimlig avgränsning av kungahuset

I dag gjordes vissa avgränsningar inom kungahuset i Sverige och antalet medlemmar har minskat betydligt.

Det är nog många kungligt intresserade som under de senaste åren har undrat över det vidlyftiga utdelandet av kungliga titlar till alla nyfödda prins- och prinsessbarn. Man kunde befogat fråga sig hur det skulle bli när dessa sju personer en gång skaffar egna barn – ska vi verkligen ha ett kungahus stort som en mindre småstad?

Nu verkar det som att ett riksdagsbeslut från i våras – med syfte att utreda riksdagens anslag till hovet – har påskyndat ett kungligt beslut i frågan. Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn förlorar därmed titeln kunglig höghet, men får behålla sin prins(ess)värdighet, hertigtitel och plats i tronföljden. Republikaner har alltså inte skäl att jubla alltför högt i dag; tronföljden är intakt.

De här titlarna som de nu får är personliga hederstitlar, förklarade riksmarskalk Fredrik Wersäll. Det innebär att de berörda barnens egna ättlingar inte kommer att få några kungliga titlar alls, i likhet med kungens systrars barn.

En sådan här avgränsning av det kungliga huset är förr eller senare nödvändig i en tid då inte längre dess medlemmar gifter in sig i andra furstehus. I Norge är det som tydligast – där är det numera i stort sett enbart kungaparet och kronprinsparet som genomför officiella uppdrag. Prinsessan Märtha Louise har en ställning som är likställd den som fem av den svenske kungens barnbarn nu får, och hon är fri att ägna sig åt egen näringsverksamhet. Det kommer också de fem svenska småprinsarna- och prinsessorna vara i framtiden.

De kommer att betraktas mer eller mindre som privatpersoner och kommer inte att ha begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som är förknippat med att vara kunglig höghet, säger riksmarskalken till SVT.

Prinsessan Birgitta får nu en intressant mellanposition i familjen. Eftersom hon en gång i tiden gifte sig jämbördigt med en prins är hon en kunglig höghet och ingår i det kungliga huset, till skillnad från prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn från och med idag. Dessa har dock kvar sin plats i tronföljden, vilket inte prinsessan Birgitta någonsin har haft, inte heller nu. Kvinnlig tronföljd infördes först 1980, vilket enbart inkluderade kung Carl Gustafs ättlingar. Prinsessan är nöjd med dagens förändringar.

– Jag tycker att det är bra att det blir ordning och reda, säger hon till Svensk Damtidning.

Det Kungliga Huset, från och med i dag:

 • Kungaparet
 • Kronprinsessparet
 • Prinsessan Estelle
 • Prins Oscar
 • Prins Carl Philip
 • Prinsessan Sofia
 • Prinsessan Madeleine
 • Prinsessan Birgitta

Kungens övriga fem barnbarn och tre systrar tillhör fortsatt den Kungliga familjen. Hit hör också Sigvard Bernadottes änka Marianne Bernadotte, Grevinna af Wisborg.

Foto (översta bilden): Jonas Ekströmer/kungahuset.se

Annons

2 kommentarer

 1. Hei,
  Er det ikke også slik at for barn å beholde sin arverett til den svenske tronen, må gå på skole i Sverige? Dette blir neppe aktuelt for prinsesse Madeleines barn, og som da ville risikere å miste sin tittel/plass i tronfølgen. Jeg tenker at dette som nå er skjedd, kanskje er å hindre at prinsessens barn mister alt. Men jeg vet for lite om dette. Hva tror du?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.