En Romanov-prinsessa till Bokmässan

På söndagen kom prinsessan Olga Romanoff, dotter till den sista tsarens systerson, till Bokmässan i Göteborg för att göra PR för sina memoarer.

Det blev en prinsesstät bokmässa i år. I fredags gjorde prinsessan Madeleine ett välbevakat besök för att tala om sin barnbok Stella och hemligheten. När den ryska tsarsläktingen prinsessan Olga Romanoff, 69, på söndagen deltog vid ett seminarium för att reklamföra sina memoarer Prinsessan Romanoff – ett liv i Romanovdynastins skugga, gjorde hon det visserligen utan intensiva kamerablixtar, men väl med en försvarlig publik.

Prinsessan, en frispråkig engelska med torr drastisk humor, berättade målande om sina äldre släktingar. Extra nära lär hon ha stått sin far, tsar Nikolaj II:s systerson prins Andrei Alexandrovich (1897-1981). Till skillnad från sina betydligt äldre halvsyskon som nästan helt och hållet uppfostrades av barnjungfrur, fick hon tillbringa mycket tid med sin pappa.  ”Inga dockor?”, frågade moderatorn Gunnar Bolin. ”God no”, svarade prinsessan. ”Jag hade soldater.”

Relationen med modern, Nadine (född McDougall) verkar ha varit mer komplicerad. Nadine beskrivs som mycket överbeskyddande, och vägrade låta den unga prinsessan utbildas på internatskola, utan insisterade på att Olga skulle utbildas av guvernanter. När sedan prinsessan Olga debuterade ”in the swinging sixties” var hennes mamma så orolig över sin dotters heder att hon endast fick gå på baler om skjuts till och från tillställningarna absolut kunde garanteras.

– Min mor lärde mig att män är väldigt rädda för intelligenta kvinnor, och gav mig rådet att låtsas vara dum. Vilket var lätt för mig, berättade prinsessan Olga.

Prinsessan Olga med sin farmor, storfurstinnan Xenia.

Det är tydligt att prinsessan Olga hyser en stor respekt för sin farmor, den siste tsarens syster storfurstinnan Xenia Alexandrovna (1875-1960). Xenias tid efter tsardömets fall skildras med humor och en hel del allvar. ”Min farmor var på Stalins hit list.” Många av storfurstinnans smycken har under årens lopp försvunnit, eller sålts, men en ägodel har prinsessan Olga kvar efter henne – en lila läderask. Den är högt värderad.

För att finansiera sitt familjehem Provender House, en herrgård i engelska Kent vars äldsta delar är från 1200-talet, håller prinsessan regelbundet guidade turer, vilket hon förhåller sig ambivalent till.

– Jag har inget tålamod med dumbommar. Jag gör en Bridget Jones om de frågar något dumt [gör ett naivt leende].

Prinsessan Olga har varit i Ryssland ett femtontal gånger, men någon ryska kan hon inte utöver enstaka ord. Från att under 1990-talet ha kallats Olga Andrevna är hon nu alltmer ofta prinsessan Olga. Sedan ett par år är hon också  president över huset Romanovs familjestiftelse (”det betyder absolut ingenting”).

På frågan om hon anser att tsar Nikolaj II var den sista eller senaste tsaren, dröjer hon inte länge med svaret.

Den sista. Det kommer aldrig att sitta någon ytterligare Romanov på tronen. I så fall skulle det vara en marionett, och det räcker med att man har Putin som ”tsar”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.