Kunglig konfirmation med klimat i fokus

På lördagen konfirmerades den norska prinsessan Ingrid Alexandra. Temat för dagen var utan tvekan klimatfrågan.

Den 15-åriga arvprinsessan har som många i hennes generation omfamnat den rådande klimatsituationen som sin hjärtefråga. Klimatet blev också en tydlig röd tråd under ceremonin i Slottskapellet i Oslo tidigare i dag. I programhäftet som alla gästerna fick – däribland faddrarna kung Felipe av Spanien, kronprins Frederik av Danmark och kronprinsessan Victoria av Sverige – fanns ett fröark som prinsessan hade skrivit en hälsning i:

När detta fröarket läggs i jorden kommer det med tiden växa fram olika färggranna sommarblommor. Jag hoppas att det kan bli ett fint minne och en påminnelse om att det bara är vi som kan ta vara på vår jord. Ingrid

Också biskop Kari Veiteberg adresserade prinsessans miljöengagemang i sin predikan.

– Du är en av många unga som som ber folk att göra något för klimatet. Att plantera är att göra något! Blommor som växer gör något! Låt oss ta vara på varandra, och vår sårbara jord.

Efter konfirmationsceremonin bjöds 159 gäster på köttfri lunch i Slottets Store spisesal, där bland annat kungaparet och kronprinsparet höll tal för prinsessan Ingrid Alexandra. Kung Harald betonade att den unga tronföljerskan, sin utstakade levnadsbana till trots, har möjlighet att välja sin egen väg i livet. Han nämnde hennes intresse för klimatet som ett gott exempel.

– Det behöver vi. Det behöver Norge. Det behöver världen. Och det behöver jorden. I Frans av Assisis bön – som du läste så fint i kapellet i dag – ber vi om att kunna få bli redskap i det godas tjänst. Detta har en mening på flera plan. Vi ber om att finna både glädje och mening i att tjäna.

Prinsessan Ingrid Alexandras föräldrar, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, var tydligt rörda under dagen. Deras tal till sin äldsta dotter under lunchen var präglat av stolthet, kärlek och också en och annan uppmaning. Kronprinsen berättade om dagen då prinsessan Ingrid Alexandra föddes och familjen åkte hem från sjukhuset:

Du låg i mammas famn och jag läste de två sista kaptitlen i boken vi också läste för Marius; Bröderna Lejonhjärta. Det var en bra start på livet. Att höra om Jonathan och Skorpan, om vad man måste kämpa och bevisa för att kunna sträcka sig mot ljuset.

Kronprinsessan Mette-Marit avslutade det gemensamma talet, inte utan en och annan tår, med konstaterandet att dottern kommer att gå i fotspår som tidigare generationer vandrat före henne, och att det vilar en stor trygghet i det.

Prinsessan Ingrid Alexandra, född 2004, är första gemensamma barnet till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge, och nummer två i den norska tronföljden efter sin far. Hon är den första kvinnan i norsk historia som är född med arvsrätt till tronen och kommer en dag att bli den första kvinnliga regenten sedan unionsdrottningen Margareta på 1400-talet.

– Det är verkligen gott att veta att den norska monarken också kan vara en kvinna! Sa farfar kung Harald.

Foto: NRK. Se de officiella bilderna från konfirmationen här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.