Boris Johnson – släkt med svenske kungen

I den nye brittiske premiärministern Boris Johnsons släktträd finns en kunglig gren som gör att han har ett släktskap med den svenske kungen.

Den excentriske Boris Johnson, från och med onsdagen den 24 juli ny premiärminister i Storbritannien, har en brokig släkt. Hans far Stanley Johnson var tidigare en konservativ politiker med intresse för miljöfrågor. På senare tid har Stanley, liksom sin son, varit en aktiv Brexit-förespråkare, och förgyllt sin tid genom att medverka i dokusåpan Kändisdjungeln samt gjort diverse färgstarka uttalanden, bland annat om irländare (”om de vill skjuta varandra, kommer de att göra det”). Stanley Johnsons farfar Ali Kemal å sin sida var en liberalt inriktad osmansk journalist, och sedermera inrikesminister i det Osmanska riket innan han mördades under det turkiska frihetskriget.

Boris Johnsons farmor Irene Williams har en intressant släktbakgrund. Hennes morfars morfar var prins Paul av Württemberg (1785-1852). I sin ungdom hade prinsen en affär med en nio år äldre skådespelerska och fick med henne dottern Adhelaide Paulina, ”Karoline” kallad – Johnsons anmoder. Karoline gifte sig senare med en baron von Pfeffel, och ännu i dag bär deras ättlingar namnet ”de Pfeffel”, Boris de Pfeffel Johnson ej undantagen.

Samma år som prins Paul fick sin utomäktenskapliga dotter gifte han sig, kungsson som han var, ståndsmässigt med prinsessan Charlotte av Sachsen-Hildburghausen och fick flera barn. En av dessa var dottern Pauline som kom att bli mor till prinsessan Sophia av Nassau (bilden), sedermera svensk-norsk drottning i och med sitt giftermål med Oscar II. Deras sonsons sonson kung Carl XVI Gustaf är därmed (halv-)sexmänning med tillträdande premiärminister Boris Johnson. De är också båda, via sin gemensamme anfader prins Paul, ättlingar till den brittiske kungen George II, liksom till Gustav Vasa.

Johnsons kunglige förfader prins Paul av Württemberg var verkligen en originell karaktär.  Efter tio år som gift lämnade prinsen sin hustru och for till Paris, där han fick ytterligare ett par barn med olika kvinnor. Han ombads komma hem men vägrade. Prinsens styvmor drottning Charlotte skrev: ”I tretton år har han inte gjort annat än att förolämpa sin far med sitt opassande uppförande.”  Vid sin frus död gifte prins Paul om sig med sin älskarinna Magdalena de Creus som han levde med till 1852, då båda gick bort.

Prins Pauls ättlingar omfattar i dag kungahusen i Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Luxemburg. Från och med nu också premiärministerposten i Storbritannien.

Foto (Boris Johnson): Wikipedia

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.