Prinsessan Désirée 80 år

Anspråkslös men drottninglik, så har hon beskrivits. I dag fyller kungens näst yngsta syster prinsessan Désirée, Friherrinnan Silfverschiöld 80 år.

I sin ungdom kopplades hon ihop med allehanda manliga kungligheter. Den mest drottninglika av de omskrivna Hagaprinsessorna skulle väl göra sig som gemål till Konstantin av Grekland? Den tanken slog onekligen den kungliga familjen. Désirée själv förefaller inte ha varit lika förtjust i de här framtidsutsikterna. ”Nenne ska inte tro att vi kommer hem med någon prins”, sa hon en gång inför en resa till Bryssel.

Prinsessan Désirée verkar istället ha varit mer bekväm i de godsägarfamiljer i vars kretsar familjen rörde sig. I slutet av 1950-talet trodde man att det skulle bli en grevinnan Lewenhaupt av prinsessan sedan hon under flera år synts vid arvtagaren till Gäddeholm, Greger ”Teddy” Lewenhaupts, sida. Han gick dock tragiskt bort i en skidolycka 1960.

Via sin bästa väninna Irma Lundström, gift Silfverschiöld, lärde hon känna friherre Niclas Silfverschiöld; Kobergs och Gåsevadholms gods unge fideikommissarie. Kärlek växte successivt fram och försommaren 1964 stod bröllopet i Storkyrkan i Stockholm. Den storslagna inramningen till trots var prinsessan anspråkslöst klädd i samma brudklänning och i samma tiara som sin äldre syster Birgitta. Farfar kungens bröllopsgåva, ett exklusivt smycke, tackade hon nej till med orden: ”Ge Niclas en traktor istället”.

Efter bröllopet gick prinsessan Désirée, utbildad förskolelärarinna, helt upp i sin roll som slottsfru och mor till Carl, Christina och Hélène på Kobergs slott. Till prinsessans intressen hör resor, matlagning – hon har under många år arrangerat middagarna i samband med den kungliga jakten på Halle- och Hunneberg – och de fyra barnbarnen. ”Ett enda stort privilegium”, har hon kallat sitt mor-och farmorskap.

I fjol blev prinsessan änka men bor alltjämt kvar på Koberg där sonen nu har tagit över. Utöver det har hon bostad i Stockholm och på Mallorca, inte långt från prinsessan Birgitta som hon beskrivs stå mycket nära.

Numera syns hon visserligen inte mycket i offentliga sammanhang annat än vid kungliga födelsedagar och bröllop, men faktum är att hon är den av kungens systrar som har lyckats behålla kontakten med de jämnåriga europeiska kungligheterna. Hon är till exempel god vän med kung Harald av Norge och med kronprinsparet av Jugoslavien. När de sistnämnda firade 25 år som gifta var Silfverschiölds självskrivna gäster. Det blir alltså inte bara gratulationer från svenskt håll under dagen.

Med make och systrar 2015.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.