Prinsessan Elisabeth av Danmark 1935-2018

På tisdagen avled drottning Margrethes kusin prinsessan Elisabeth av Danmark efter en längre tids sjukdom, omgiven av sina närmaste. Prinsessan blev 83 år gammal.

Som medlem av den kungliga familjen visade Prinsessan Elisabeth genom sitt liv och verkan en enastående lojalitet gentemot sin släkt och kungahuset.” Det skriver det danska kungahuset på sin hemsida i dag.

Prinsessan Elisabeth har varit en självskriven gäst vid nära nog alla danska kungliga begivenheter och när hon fyllde åttio år för tre år sedan firade drottning Margrethe och prins Henrik henne på Fredensborgs slott. Så sent som i februari syntes hon på prinsgemålens begravning.

Hennes Höghet Prinsessan Elisabeth av Danmark föddes den 8 maj 1935 som äldsta barnet av tre till prins Knud och prinsessan Caroline-Mathilde av Danmark. Hon var det danska kungaparet Christian X:s och drottning Alexandrines allra första barnbarn.

Prinsessan Elisabeth med sina föräldrar och de yngre bröderna Ingolf och Christian.

Uppväxten på slottet Sorgenfri norr om Köpenhamn har beskrivits som något sluten och hon och hennes två bröder Ingolf (1940) och Christian (1942-2013) lät uppfostras strängt av föräldrarna. Kontakten med de danska prinsesskusinerna Margrethe, Benedikte och Anne-Marie var väl enbart pliktmässig; mellan bröderna prins Knud och kung Frederik IX fanns en hel del bitterhet, vilket naturligtvis smittade av sig på den yngre generationen. Det var först efter de båda brödernas död som kusinerna kunde umgås under mer avspända förhållanden.

Prinsessan Elisabeth genomgick en utbildning typisk för en ung kvinnlig kunglighet på 1950-talet. Hushållsskola, sömnadsskola samt flickskola i Schweiz – allt detta förberedde prinsessan inte bara på ett liv som representant för Danmark, utan uppenbarligen även som yrkeskvinna. Hon har under årens lopp arbetat vid danska ambassaden i Washington, för FN i Genève samt ägnat 40 år av sitt liv som sekreterare på Utrikesdepartementet. Något apanage har det inte varit tal om, trots att prinsessan alltsedan 1953 ingått i den danska tronföljden.

Sin kungliga ställning har prinsessan Elisabeth, till skillnad från sina bröder som gift sig morgnatiskt (icke-kungligt), inte behövt göra avkall på. Hon gifte sig nämligen aldrig. Sin stora kärlek fann hon emellertid i den sjutton år äldre filmaren Claes Hermansen, död 1997. Något giftermål var inte aktuellt. ”Jag hade blivit fru Hermansen och det tyckte Claes var lite fånigt med tanke på att vi inte skulle ha några barn, det var vi för gamla för” , har prinsessan Elisabeth berättat för danska Billed-Bladet.

För tre år sedan flyttade prinsessan tillbaka till sitt barndomshem Sorgenfri slott. ”Det är en stor lycka att man så här på gamla dagar får komma hem igen”, berättade hon för Billed-Bladet.

Begravningsceremonin kommer att äga rum i Lyngby kyrka måndagen den 25 juni. Därefter kommer hon att vila vid sin livskamrats sida.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.