Prins Henrik av Danmark 1934-2018

Hans Kunglig Höghet Prins Henrik av Danmark avled på tisdagskvällen efter en tids sjukdom, 83 år gammal.

Det meddelar det danska hovet i dag. Prinsen flyttades tidigare under tisdagen från Rigshospitalet till Fredensborgs slott, där han ville tillbringa sin sista tid i livet. Här somnade han in klockan 23.18 samma kväll, omgiven av drottning Margrethe och de två sönerna.

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat föddes den 11 juni 1934 i franska Gironde som näst äldst i en syskonskara på nio. Hans föräldrar var greve André de Laborde de Monpezat och Renée (född Doursennot). Henriks första uppväxtår ägde rum i Hanoi, Vietnam – då franska Indokina – där fadern drev vidare familjens industriverksamheter. Tiden där har Henrik beskrivit som mycket lycklig, och den växande familjen levde ett bekvämt liv. Efter några år flyttade de till vinslottet le Cayrou utanför sydfranska Cahors.

Henriks utbildning var omfattande. Han läste statsvetenskap och juridik vid Sorbonne, orientaliska språk i Hong Kong samt även kinesiska och vietnamesiska. I början av 1960-talet arbetade han vid det franska utrikesministeriet och var senare ambassadörssekreterare på den franska ambassaden i London. Här träffade han via gemensamma vänner den danska tronföljaren prinsessan Margrethe och kärlek uppstod.

Redan på försommaren 1966 förlovade sig de båda, men inte förrän i oktober samma år skedde den offentliga eklateringen. Bröllopet ägde rum den 10 juni 1967 i Holmens kyrka i Köpenhamn och Henri de Monpezat kom att bli prins Henrik av Danmark. De två sönerna Frederik (1968) och Joachim (1969) kom tätt.

Utan tvivel kan prins Henriks familjevärderingar betraktas som gammalmodiga, åtminstone sett ur ett skandinaviskt perspektiv. ”När vi befinner oss hemma är vi förmodligen – hur ska jag säga – ett traditionellt par”, berättade drottning Margrethe i en intervju med Bodil Cath 1993. ”Det sägs att den man älskar agar man – och pappa, vi har aldrig tvivlat på din kärlek”, sa äldste sonen i sitt tal vid föräldrarnas silverbröllop.

1972 gick kung Frederik IX bort och Henriks hustru blev Danmarks drottning. Rollen som prins har inte varit självklar för prins Henrik. Han, med bakgrund som fransk diplomat, har haft svårigheter att vänja sig vid sitt nya uppdrag som han fann vanskligt att definiera. Prinsen har vid ett flertal tillfällen känt sig förbigången i officiella sammanhang och då har hans privata vinslott Château de Cayx, beläget strax utanför sydfranska Cahors, visat sig vara en utmärkt tillflykt. Där har han fritt kunnat ägna sig åt sina privata intressen som bland annat omfattade mat, dryck, konst och litteratur.

2008 gavs prins Henrik ett visst erkännande, då hans och drottningens ättlingar förutom sina kungliga titlar fick greve- och grevinnetiteln af Monpezat. Tre år tidigare fick han själv titeln Prinsgemål, delvis för att särskilja sin position från sonens och sonsönernas. Det här var inte tillräckligt, menade prins Henrik. Statsprins, riksprins eller kungagemål hade klargjort hans ställning på ett bättre sätt, hävdade han.

Vilket liv det skulle bli om min sons hustru bara får kalla sig prinsessa när min son en dag blir kung. Det skulle inte passa sig, men jag får inte ta titeln kung”, sa han i Stéphanie Surrugues porträttbok Enstöringen – porträtt av en prins (2010). Han tog också upp sina svärföräldrar som exempel. Hade man talat om för drottning Ingrid att hon skulle förbli prinsessa när maken uppsteg på tronen hade hon smällt igen dörren och omedelbart återvänt till Sverige. Enligt prins Henrik.

I sitt nyårstal 2015 deklarerade drottning Margrethe att hennes man nu skulle gå i pension. ”Jag förstår och respekterar beslutet. Jag är tacksam mot min make för allt stöd, hjälp och inspiration som han gett mig under åren”, sa hon.

Efter diverse kontroversiella uttalanden från prins Henrik under 2017 gick det danska hovet på hösten ut med att prinsen var demenssjuk.

På flera sätt har det inte varit något lätt år för mig och min familj. Desto mer har det rört oss att man från så många håll har omfattat prins Henrik med så mycket sympati och förståelse”, sa drottningen i sitt senaste nyårstal.

Prins Henrik av Danmark var utan tvekan en sammansatt person som med sin omvittnade transparens kunde uppfattas som provokativ, i synnerhet i den kungliga kontext han var en del av. Prinsen var öppen med att giftermålet med en tronföljare – sedermera drottning – innebar stora uppoffringar för honom personligen. För det blev han aldrig riktigt folkkär. Inte desto mindre förtjänar han stor respekt för att ha tillägnat nära ett halvt sekel av i den danska statens tjänst.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.