Kronprinsessan lånade sin fasters tiara

Kvällens kungliga tiaraöverraskning stod kronprinsessan Victoria för, som för första gången bär sin fasters akvamarintiara.

Smycket som ägs av prinsessan Margaretha förvaras sedan många år i Stockholm av säkerhetsskäl. De senaste åren har det därför kunnat bäras av flera medlemmar i den kungliga familjen. Till denna skara hör prinsessan Margaretha själv, prinsessan Christina och prinsessan Madeleine. Den sista bar faktiskt tiaran på Nobeldagen 2015, och det var då första gången på över femtio år det syntes i Nobelsammanhang.

Prinsessan Margaretha fick Kronprinsessan Margaretas akvamarindiadem i gåva av sin mor på 1960-talet. Diademet, som består av blå ädeltopaser, har genom åren använts vid många högtidliga tillfällen. När prinsessan Margaretha bar det vid kronprinsessan Victorias bröllop 2010 gav det upphov till en smärre sensation för många ”royal watchers” som trodde att smycket sedan länge var sålt. Det hade då inte synts i offentligheten sedan dottern Sybillas bröllop på dagen tolv år tidigare. Sedan dess har det blivit ändring på det.

Till Nobel har dessa prinsessor använt akvamarintiaran: Sibylla (vid ett flertal tillfällen, här 1953), Margaretha (vid ett flertal tillfällen, här 1962), Madeleine (2015) och Victoria (2017).

Skärmdump: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.