Drottning Sonja av Norge 80 år

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Hon är den norskfödda handlardottern som tvingades vänta i nio år på att gifta sig och som nu är Norges drottning sedan 26 år. I dag fyller drottning Sonja 80 år.

På förmiddagen invigde barnbarnen en staty av jubilaren i Slottsparken, och därmed gör Sonja sina föregångare kronprinsessan Märtha och drottning Maud sällskap. Den nyavtäckta statyn går under namnet ”Turdronningen” – en titel som tar fasta på drottningens intresse för natur och att gå på tur. Kronprins Haakon:

I vår familj är det en historia som återberättas gång på gång. Låt mig ta mig själv som exempel: jag kommer fram till en stuga […] långt från allfartsvägen. Lite stolt över att ha gått så långt möter jag en trevlig värd som säger: ”så trevligt att träffa Dig! Mor din var här för tre månader sedan.”

Sonja föddes i Oslo den 4 juli 1937 som yngsta barnet i en syskonskara på tre. Föräldrar var konfektions-handlaren Carl August Haraldsen och dennes hustru Dagny (född Ulrichsen). Efter de obligatoriska studierna gick hon ett år på yrkesskola i Oslo och läste sedan en tid i Schweiz. Efter studentexamen studerade hon franska och engelska vid Universitetet i Oslo och påbörjade dessutom en kurs i konsthistoria innan förlovningen: något hon tog upp igen senare i livet.

Så tidigt som 1959 inledde den 22-åriga Sonja Haraldsen och den dåvarande kronprins Harald av Norge en kärleksrelation. Det dröjde inte länge innan det stod klart att de hade för avsikt att gifta sig med varandra. Reaktionerna från hovet var långt ifrån positiva; kung Olav befarade att monarkin skulle ta skada av att en borgerligt född kvinna – och därtill norsk, gifte in sig i kungafamiljen. Därför dröjde det ända till i mars 1968 innan Kungen kunde ge sin tillåtelse till ett äktenskap paret emellan. Tiden dessförinnan var alltså långt ifrån komplikationsfri – såväl kung Harald som drottning Sonja har antytt att de flera gånger tvivlade på att de någonsin skulle få gifta sig.

Även efter bröllopet 1968 var vägen till ett accepterande från hovets sida lång. Sonja har själv vid ett flertal tillfällen berättat om svårigheterna att få sin röst hörd i ett så mansdominerat hov som var fallet under hennes tid som kronprinsessa. Stödet från den norska allmänheten var betydligt större. ”Vi förväntade oss mycket mer bråk” sa kung Harald långt senare.

I samband med hennes makes trontillträde 1991 – då hon blev den första norska drottningen i Norge på 52 år – var det många norrmän som fick uppfattningen att de kom kungaparet närmare. Drottning Sonja utmärkte sig alltmer genom sitt genuina intresse för friluftsliv och kultur. När hon i början av 2000-talet tog initiativ till de omfattande renoveringarna på Slottet i Oslo, mottogs hon av en viss kritik från allmänheten, men så här i efterhand har det kunnat konstateras att en upprustning var nödvändig.

Turdronning i all ära, men frågan är om inte kulturdronning är en minst lika bra benämning.

Faksimil: Klartale.no

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.