Friherre Niclas Silfverschiöld 1934-2017

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, Prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till Prinsessan Désirée med familj.

Uttalandet är kung Carl Gustafs. Niclas Silfverschiöld avled på tisdagen efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Närmast sörjande är prinsessan Désirée, tre barn och fyra barnbarn.

Nils-August Otto Carl Niclas Silfverschiöld föddes den 31 maj 1934 på det halländska familjegodset Gåsevadholm. Han var den äldste sonen i en syskonskara på tre till friherreparet Carl-Otto Silfverschiöld och dennes första hustru Madelaine (f. Bennich).

Som arvtagare till de två fideikommissen Koberg och Gåsevadholm med tillhörande 20 000 hektar mark, var det självklart att Niclas skulle få en grundlig utbildning i lantbruksvård. När hans far hastigt gick bort 1955 var Niclas bara 21 år och mer av en profil i Stockholms societetsliv än en lantbrukare. Det blev bråttom att sätta sig in i verksamheten och i slutet av 1950-talet läste han vid Svalövs lantbruksskola och studerade även stordrift på flera platser i Europa.

Det kunde konstateras att Niclas Silfverschiöld trots allt var väl rustad för sitt uppdrag som fideikommissarie. Han var framgångsrik i rationaliseringsprocessen av såväl godsskötseln som jordbruket; något han hållit fast vid genom alla år. Förutom markägare har även rollen som kulturbärare varit central – i Koberg finns en enorm samling ostindiskt porslin och ett stort historiskt bibliotek, vars innehåll beskrivs som ”oskattbart”.

Genom prinsessvännen Irma Lundström – gift med Niclas yngre bror – lärde Niclas Silfverschiöld känna prinsessan Désirée. Kärlek växte successivt fram och i december 1963 ägde förlovningen rum. På fråga om hur länge de vetat att de skulle förlova sig, svarade prinsessans fästman torrt: ”Inte så länge som pressen vetat det, i alla fall.

Vigseln ägde rum i Storkyrkan i Stockholm den 5 juni 1964. Vid återkomsten från bröllopsresan i spanska Malaga deklarerade paret att de nu skulle föra ett tillbaka-draget liv på Koberg, utan kungliga privilegier. Inledningsvis blev dock läget ett annat. Nyfikna lokalbor flockades utanför bostaden, och det sades att prinsessan Désirée inte ens vågade sig ut i trädgården för att plocka in blommor till bordet av rädsla att bli bevakad. Med tiden lugnade det sig och paret kunde leva ett stillsamt familjeliv med sina tre barn Carl (1965), Christina (1966) och Hélène (1968).

På den vägen har det fortsatt. Friherreparet har förvisso synts vid officiella begivenheter – senast vid alla kungabarnens bröllop samt vid kungens 70-årsfirande. De har genom åren ofta agerat värdar vid de årliga jakterna vid Halle- och Hunneberg.

Sedan flera år har slottsförvaltandet överlämnats till sonen Carl som är VD för Gåsevadholms Fideikomiss AB. Niclas å sin sida har kunnat ägna sig åt personliga intressen, som mat, resor och kultur.

Foto: SVT, Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.