Prinsen till Trumps presidentinvigning

Albaniens tronpretendent prins Leka, 34, får sin kungliga position bekräftad ytterligare när han under nästa vecka närvarar vid Donald Trumps presidentinstallation.

leka-trumpDet är den amerikanske senatorn Martin J. Golden (Rep.) som under tisdagen sände ut inbjudningar till Donald Trumps installations-ceremoni som USA:s 45:e president. Evenemanget äger rum den 20 januari i Kapitolium, Washington D.C. En av de inbjudna är prins Leka av Albanien. Prinsen, själv ett barnbarn till landets ende kung Zog I, gör anspråk på Albaniens kungatron i det fall monarkin skulle återupprättas.

Det här förmedlar budskapet till världsledare som Er, att Amerika bekräftar sitt engagemang för frihet runt om i världen”, skriver Golden i sin inbjudan.

Prins Leka, som med den här inbjudan får sin legitimitet och position som tronpretendent stärkt, kommenterar på sin Facebooksida:

Jag är mycket hedrad att vara inbjuden till Förenta staternas presidentinstallation för President Trump. Den albanska kungliga familjen har alltid värdesatt sitt uppriktiga förhållande med Amerikas förenta stater. Det är en vänskap mellan två individer som kräver beskydd och underhåll.

lekaPrins Leka föddes 1982 i Sydafrika som ende sonen till dåvarande tronpretendenten kronprins Leka (I) av Albanien (1939-2011), själv son till landets ende kung Zog I, som regerade mellan 1928-1939. Lekas uppväxt ägde även den rum i Sydafrika och först 2002 fick familjen tillåtelse av parlamentet att återvända till Albanien. Numera bor prins Leka i landet och har bland annat arbetat för regeringen och varit politisk rådgivare till presidenten. Sedan faderns död 2011 är han det kungliga huset Zogus överhuvud. I oktober 2016 gifte han sig med den albanska artisten och skådespelerskan Elia Zaharia, 33.

Vi får stort stöd av allmänheten och jobbar med att föra fram monarkin till det albanska folket”, hävdade prins Leka i en intervju med Kungliga Magasinet 2012.

Faksimil: shqiptari.eu, Foto: Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.