Prinsessan Margriet firar guldbröllop

image

I dag firar prinsessan Margriet av Nederländerna och hennes man Pieter van Vollenhoven 50 år som gifta.

Prinsessan Margriet, syster till den tidigare holländska drottningen Beatrix, studerade på 1960-talet vid Leiden Universitet. Här träffade hon den fyra år äldre juridikstudenten Pieter van Vollenhoven, och de båda blev ett par. Redan under våren 1965 förlovade de sig, men fick vänta nästan två år innan de slutligen kunde gifta sig, delvis på grund av tronföljaren Beatrix bröllop 1966.

imageParets eget bröllop stod den 10 januari 1967 i stadshuset i Amsterdam, och följdes av en välsignelseceremoni i Haag senare samma dag. Bruden var klädd i en klänning uppsydd i Paris med inbroderade margeriter – något som också fanns rikligt representerat i brudbuketten. Prinsessan själv är uppkallad efter blomman, eftersom den var motståndsrörelsens symbol under andra världskriget. På huvudet bar hon en pärlknapptiara som bland annat nuvarande drottning Máxima hade vid sitt eget bröllop i omstöpt form.

Att Pieter, eller ”Mister van Vollenhoven” som han kallas i officiella sammanhang, varken hade kungligt eller adligt påbrå ska ha väckt visst uppseende i den kungliga familjen. Eventuell kritik stillade sig snart: Pieter har med sin sympatiska och bildade framtoning (sedan 2005 kan han titulera sig professor) gjort sig populär, såväl i sin hustrus familj som bland allmänheten. Prinsessan Margriet och han har genom åren varit ett stort stöd för drottning Beatrix, inte minst vid inkommande statsbesök där de alltid har deltagit.

Prinsessan Margriet, 73, och Pieter van Vollenhoven, 76, har fyra söner: Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) och Floris (1975), alla med titeln prins av Oranien-Nassau och med namnet van Vollenhoven. Dessa har givit dagens jubilarpar elva barnbarn, i dag mellan 15 och 3 år gamla.

imagePrinsessan Margriet och Pieter van Vollenhoven med de fyra sönerna, deras respektive och barnbarnen 2013. Bakre raden från vänster: Pieter, Lucas, Samuel, Emma, Magali, Prins Floris, Felicia, Prinsessan Aimée, Eliane och prins Pieter-Christiaan. Främre raden från vänster: Prins Maurits, Prinsessan Marilène, Prins Bernhard, Benjamin, Prinsessan Annette, Pieter van Vollenhoven, Prinsessan Margriet, Anna, Isabella och Prinsessan Anita. Foto: Frank van Beek/Het Koninklijk Huis

Översta fotot: RVD/Anko Stoffels/Het Koninklijk Huis

Relaterat: Pieter van Vollenhoven fyller 70 år 2009: ”hur ska detta sluta”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.