Prinsessan Birgitta 80 år

216-kopia-kopiaI dag fyller kungens näst äldsta syster, prinsessan Birgitta, 80 år.

Födelsedagen firas på Drottningholm med familj, släkt och vänner, rapporterar Svensk Damtidning. Alla hennes syskon väntas dyka upp och uppträdanden står Lill Lindfors och goda väninnan Lill-Babs för. Det blir för övrigt minst andra gången Lill Lindfors uppträder på en Bernadottsk 80-årsfest. 1989 gjorde hon det för greve Lennart Bernadotte på Mainau – ett framträdande som gjorde starkt intryck, enligt Bernadottes memoarer.

birgitta-1940Prinsessan Birgitta Ingeborg Alice av Sverige, född den 19 januari 1937, blev en sen 29-årspresent till modern prinsessan Sibylla, som fyllde år dagen före. Prinsessan Birgitta anar att hennes far, arvprinsen Gustaf Adolf, blev lätt besviken över att inte heller detta hans andra barn var en pojke. Men – noterar prinsessan krasst i sina memoarer – han skulle få bära ytterligare två små prinsessor till dopet innan den efterlängtade lillprinsen kom till världen.

Idyllen på Haga bröts i och med prins Gustaf Adolfs bortgång kort efter prinsessan Birgittas 10-årsdag. ”Vi var ju barn. Man accepterade det och tänkte inte så mycket på det. Vi fick inte tala om det, för min mamma ville absolut inte tala om pappa. Det var ­kanske inte riktigt riktigt. Jag saknar pappa mer och mer för varje dag”, berättade prinsessan för Aftonbladet för ett par år sedan.

birgitta-1964Kanske gjorde flytten från Haga till Stockholms slott gott. Senare i livet har prinsessan Birgitta beskrivit tiden i huvudstaden som den friaste i hennes liv i Sverige. Höjdpunkten var när hon studerade till gymnastikdirektör vid Gymnastiska Centralinstitutet. Här träffade hon den legendariske ishockeyspelaren Sven Tumba och de båda hade en romans, något Tumba senare medgav i sina memoarer.

Från familjen ställdes höga krav på en eventuell livspartner. Den iranske shahens frieri avslogs med att ”religionerna var för olika” vilket möjligtvis var en lättnad för alla inblandade. När prinsessan så på ett cocktailparty i München träffade den i och för sig katolske prins Johann-Georg av Hohenzollern-Sigmaringen var läget idealt. Desto värre var att hon en tid efter mötet i stället förälskade sig i en italiensk ädling som även gav henne sin sigillring. Prinsessan Sibylla var inte road. ”Hon fasade för att få en spagetto till svärson”, har Birgitta sagt.

Prins Johann Georg handlade snabbt, religionsskillnaderna till trots. Vid köksingången till Slottet blev parets öde bestämt. ”Han såg ringen och frågade ”vad har du där­?”. Sedan tog han guldringen och slängde i väg den. Tre dagar ­senare ­frågade han om jag ville gifta mig med honom”, berättade hon i nämnda Aftonbladet-intervju.

birgitta-brollopBröllopen blev två: först ett civilt i Rikssalen i Stockholm, sedan ett kyrkligt i Sigmaringen. Den planerade välsignelsen vid den svenska vigseln avslogs från påven själv, vilket bidrog till att dra en skugga över festligheterna(”så gör man bara inte”, konstaterar prinsessan Birgitta själv), men i gengäld ser hon sitt civila bröllop som det viktiga, som hon sedan firade.

Prinsparet slog sig ner i München och barnen kom i tät följd: Carl Christian (1962), Désirée (1963) och Hubertus (1966). Prinsessan Birgitta uppger att hon var en sträng förälder, vilket barnen har tackat henne för i efterhand. Barnbarnen uppfostrades helt annorlunda, kunde prinsessan lite uppgivet notera i en intervju med Expressen på 1990-talet.

Hemmafrutillvaron i München har brutits ett antal gånger genom åren – bland annat har hon drivit modebutiken Popcorn och sålt hälsosamma magnetarmband tillsammans med sin dotter. Det största steget var kanske den permanenta flytten från Tyskland till Mallorca i början av 1990-talet. Hon och hennes man hade växt isär och de båda fann det praktiskt att leva på var sina håll. ”Nej, vi ville inte skilja oss. Det var inte fråga om det. Det var mer praktiskt så och alla mådde bra”, förklarade prinsessan nyligen för Svensk Damtidning. Hon och Hansi kom väl överens och dök upp vid flera tillställningar tillsammans, bland annat hennes 70-årsfest på Mallorca för tio år sedan och kronprinsessparets bröllop 2010.

mvv-kopiaPrinsessan Birgitta, änka sedan 2016, lever fortfarande ett mycket aktivt liv på Mallorca och går dagligen sin golfrunda. Flera gånger per år reser hon i världen med sina väninnor och ser alltid till att göra reklam för Sverige på olika sätt. Men till sitt födelseland vill hon inte återvända. I en Expressenintervju 2014 deklarerade hon:

Nej, det är för mörkt och kallt. Vad ska jag i kylan att göra?

Foto: SVT, Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.