Stålsmycken Nobeldominerade

victoria-nobel-2016På kvällens Nobelbankett kunde två stycken ståldiadem ses på de kungliga damerna.

Kronprinsessan Victoria har verkligen funnit en ny stil i mer högtidliga sammanhang. Vid flera tillfällen har vi kunnat se henne i det magnifika – men helt juvellösa – Ståldiademet. Kvällens festligheter är inget undantag. Hon har kompletterat tiaran med halsbandet från drottning Joséphines berömda kamégarnityr, vilket bidrar till empirekänslan.

Ståldiademets historia är väl inte helt klarlagd, men sägs vara tillverkad omkring 1810 och ska ursprungligen ha tillhört drottning Hortense av Holland (1783-1837). Till Sverige lär det ha kommit med nämnda drottnings brorsdotter Joséphine, som gifte sig med den blivande kung Oscar I av Sverige.

I många år ska smycket ha legat undangömt och till slut på 1970-talet hittats i ett skåp av drottning Silvia. Under årens lopp har det burits av drottning Silvia, prinsessan Lilian, prinsessan Désirée och så klart av kronprinsessan Victoria själv.

sofia-nobel-2016Även på prinsessan Sofia kan ett mindre ståldiadem noteras. Hårsmycket kunde först ses på kronprinsessan Victoria vid det luxemburgska arvstorhertigparets bröllop 2012, och är i privat ägo. Om det Lilla Ståldiademet är jämngammalt med det större eller av betydligt senare datum låter jag vara osagt. Mer initierade än jag får gärna kommentera 🙂

Skärmdump: SVT

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.