Kungasysslingen letar Nobelpristagare

bettina-bernadotte-2016-fkKungens syssling Bettina Bernadotte följer en 65 år lång tradition när hon i kväll bjuder in Nobelpristagare till Tyskland.

1951 tog Bettinas far, Mainau-greven Lennart Bernadotte (1909-2004) initiativ till ett möte mellan Nobelpristagare och unga studenter i tyska Lindau. Arrangemanget blev snart en tradition och omvandlades sedermera till en egen organisation: Kuratorium für die Tagungen der Nobelpreisträger in Lindau, där grevens dotter Bettina Bernadotte, 42, numera är president.

philipp-haug-216I flera år har representanter för Bernadottefamiljen på Mainau sökt bjuda in pristagare från naturvetenskaperna till Lindau vid den årliga Nobelbanketten. Sedan millennieskiftet har Bettina varit en given gäst vid festligheterna – den första tiden med sin mor Sonja (1944-2008) och därefter med sin bror Björn eller med sin man Philipp Haug (höger bild). I kväll har både hon och hennes man en plats vid honnörsbordet.

Nästa Lindaumöte väntas äga rum i augusti 2017. Ett par hundra studenter inbjuds till evenemanget för att nätverka och utbyta idéer med pristagarna.

För att återgå till banketten har Bettina ett diadem som förmodligen är inköpt av greve Lennart och som första gången användes av dennes första fru Karin. Bettina Bernadotte själv har burit smycket vid ett flertal tillfällen, bland annat vid prinsessan Madeleines bröllop och vid fjolårets Nobelfest.

Skärmdump: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.