Kungliga familjens äldsta?

De senaste fyra åren har den nyligen avlidna Gunnila Bernadotte varit den kungliga familjens äldsta medlem. Men 100-åriga Dagmar von Arbin då?

gunnila-dagmar
Gunnila och kusinen Dagmar von Arbin.

På sökresultaten till min blogg kan jag se att flera igår var förvirrade. Detta sedan media, och även jag själv, benämnt Gunnila Bernadotte (1923-2016) för kungliga familjens äldsta medlem. Många har de senaste åren noterat den sju år äldre Dagmar von Arbin (född Bernadotte), 100, på kungliga bröllop och dop. Borde inte hon vara den kungliga familjens äldsta?

860_205996918
Marianne – Kungliga familjens äldsta.

Nej. Kungliga familjen består av Kungen, hans fru och efterkommande, hans systrar samt hans farbröders hustrur. De sistnämnda bestod till i måndags av greve Carl Johan Bernadottes fru Gunnila och Sigvard Bernadottes Marianne. Dagmar von Arbin ingår inte i den här gruppen. Men född Bernadotte och ättling till samtliga Bernadottekonungar till och med Oscar II, är hon med sina 100 år den äldsta nu levande Bernadotteättlingen.

Sedan i måndags är nu Sigvard Bernadottes änka Marianne (född 1924) den kungliga familjens äldsta medlem.

Foto: SVT, Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.