Gunnila Bernadotte 1923-2016

kungen-65-138_172737393På måndagskvällen avled den kungliga familjens äldsta medlem, Gunnila Bernadotte, Grevinna af Wisborg, 93 år gammal. ”Hon var mycket uppskattad, nära och trogen vän i vår familj och lämnar oss i stor saknad”, säger Kungen i ett uttalande.

Gunnila Bernadotte har de senaste åren levt ett stilla liv på Hallandsåsen, där hon bott sedan sitt giftermål med Kungens farbror Carl Johan Bernadotte. Efter att ha blivit änka 2012 har hon inte varit lika synlig som tidigare, men närvarade senast vid prinsessan Madeleines bröllop samt vid prinsessorna Estelles och Leonores respektive dop. Greveparet var mycket omtyckta i kretsen kring de svenska och danska kungahusen, och villan i Kungsberga utanför Båstad fick regelbundna besök av flera generationer kungligheter; kronprinsessan Victoria inte minst.

Grevinnan Gunnila Märta Louise Wachtmeister af Johannishus föddes den 12 maj 1923 som enda dotter till greveparet Nils och Märtha på Tistad slott utanför Nyköping. Hon gifte sig första gången 1942 med direktören Carl-Herman Bussler (1918-1981) och fick tre barn: Louise (1943-1986), Madeleine (1948) och Carl-Fredrik ”Fred” (1951).

kungen-65-111_172736907Sin andre make Carl Johan Bernadotte, Greve af Wisborg, träffade Gunnila första gången 1930 när han besökte en av hennes bröder på Tistad, men det var först 57 år senare som greven började uppvakta henne. ”Jag jobbade på Engelskt Silver på den tiden och då och då kom han förbi och låtsades gå ut med hunden”, mindes Gunnila för Svensk Damtidning i samband med parets tjugoåriga bröllopsdag. Hösten 1988 gifte de sig, med drottning Ingrid av Danmark som bröllops-arrangör.

Min dåvarande hustru och jag sade, att den enda ladyn vi känner är Gunnila Bussler”, sade Carl Johan Bernadotte i en intervju för några år sedan. I flera års tid har Gunnila fått vara den kungliga familjens grand old lady med den äran.

138Grevinnan vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Annons

En kommentar

  1. Efter begravningsgudtjänsten 29 september för Gunnila i Slottskyrkan & gravsättningen på kungliga begravningplatsen vid Haga, samlades Kungaparet, Benedikte, Marianne Bernadotte, Christina Magnusson, Carl Philip & Sofia…-& Gunnilas närmaste familj hos Victoria & Daniel på Haga slott. Såg att Gunnilas diadem som syns på bilden här ovan, nu är ute till försäljning hos Bukowskis!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.