Prinsessan Birgitta änka

johann-georg_108242845Prins Johann Georg av Hohenzollern – prinsessan Birgittas man – har gått bort, 83 år gammal.

Prinsen avled på ett sjukhus i München natten till onsdag efter en tids sjukdom. ”Jag har just tagit farväl av honom”, berättade prins Johann Georgs yngre bror Ferfried för tyska BILD tidigare under dagen. För en av hans vänner sedan lång tid tillbaka, prinsessan Ursula ”Uschi” zu Hohenlohe kom dödsbeskedet oväntat.

Jag träffade senast Hansi på Sommarfestivalen vid Tegernsee. Jag visste bara att han hade haft ryggproblem”.

Vi kommer att sakna honom enormt”, säger änkan prinsessan Birgitta, 79, till Aftonbladet.

Johann Georg, Prins av Hohenzollern, föddes den 31 juli 1932 som det sjätte barnet av totalt sju till furst Friedrich av Hohenzollern och hans hustru prinsessan Margareta av Sachsen. På 1950-talet studerade den unge prinsen konstvetenskap både i Paris och i München, och har alltsedan dess varit en driven konsthistoriker. I många år var han exempelvis generaldirektör för Bayerisches Nationalmuseum och från 1998 chef för Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, en befattning han hade till så sent som 2006. Johann Georg har betytt mycket för det bayerska konstlivet, inte bara för sin breda kunskap, utan även för sin förmåga att väcka intresse för konst utanför kultursfären.

1961 gifte han sig storslaget  – först i Stockholm och sedan i Sigmaringen – med svenska Hagaprinsessan Birgitta. Hans smeknamn Hansi blev därmed känt långt utanför bekantskapskretsen och det stiliga paret blev ett favoritobjekt i den svenska veckopressen. Även i kungafamiljen var Johann Georg populär, såväl av sin svärmor prinsessan Sibylla som av kung Carl Gustaf. Långt in på 1990-talet deltog prinsen i Kungens jakter. Prins Johann Georgs omdöme om familjen Bernadotte kunde emellertid vara lite sarkastiskt. Prinsessan Birgitta i en Aftonbladet-intervju för något år sedan: ”Min man säger att alla i familjen Bernadotte är blyga och att vi inte blir vuxna förrän efter 40”. I en intervju med Svensk Damtidning 2005 betygade han hur mycket han uppskattade kronprinsessan Victoria: ”en mycket intelligent ung kvinna. Och vänlig och kamratlig”.

birgitta-joge_81048146Tillsammans med prinsessan Birgitta fick prins Johann Georg tre barn: Carl Christian (1962), Désirée (1963) och Hubertus (1966), som tillsammans har givit honom fem barnbarn. Närheten till barnbarnen, också de bosatta i München, ska ha gjort Johann Georg till en uppskattad mor- och farfar. När han gick i pension för tio år sedan, angavs också familjen som ett av huvudskälen.

Sedan 1990 levde prins Johann Georg och prinsessan Birgitta på skilda håll: han i München och hon på Mallorca. Det hindrade dock inte kung Carl Gustaf att i dag uttala sig om sin svågers bortgång.

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Johann Georg Prins von Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.