En Hagaprins för Kronprinsessparet

kronprinsessparets-besk-p-kinnekulle-078_115284358Det blev en Hagaprins för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Men det är inte allt – mycket återstår ännu att veta om den nyfödde kungligheten.

Nyss utkom riksmarskalken med en kommuniké: ”Riksmarskalken har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria onsdagen den 2 mars 2016 klockan 20.28, nedkom med en son. Såväl mor som barn mår bra.

Klockan 22.40 på onsdagen, tio minuter efter utsatt tid, höll prins Daniel en pressträff från Karolinska sjukhuset i Solna.

Ni vet ju var mina känslor är, skämtade prinsen med en blinkning till prinsessan Estelles födelse då hans känslor var ” lite all over the place”. Den nyfödde prinsen var 52 cm och vägde 3655 gram.

Alla är naturligtvis jätteglada. Det blir lite balans med två prinsar nu. På frågan om vem prinsen är lik fick pressen svaret ”glädjande nog sin mor”.

daniel pressDen nyfödde prinsen går direkt till plats nummer tre i tronföljdsordningen, efter sin mor och storasyster, och därmed hamnar morbror prins Carl Philip, moster prinsessan Madeleine och kusinerna Leonore och Nicolas, ett snäpp längre ner. Totalt finns nu sju arvsberättigade personer till tronen, så det är i nuläget ett mycket starkt kungahus Sverige har. Och större blir det, bevisligen. I Norden är det bara Danmark som har fler personer i tronföljden: tolv stycken.

I morgon sker Kungens konselj, då vi får reda på prinsens namn och fullständiga titel. Troligen kommer också vittnesbekräftelsen äga rum i morgon, där Talman, Riksmarskalk och Överhovmästarinna kommer att få se den nye prinsen.

Och så kommer vi till spekulationerna. Vad ska den nyfödde Hagaprinsen heta? Ja, Kronprinsessparet har visat sig ha ett tämligen liberalt förhållningssätt till kungliga historiska namn – Estelle dyker ju upp ett mycket begränsat antal gånger i kungahistorien – så vem vet?

När det gäller det blivande hertigdömet kanske jag kan vara mer dristig. Om vi antar att det blir ett historiskt sådant, ligger nog Västerbotten bra till; landskapet var ”i kungligt bruk” senast av kronprinsessans farföräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Även Skåne, vars senaste hertig var gamle kungen Gustaf VI Adolf, ligger nog bra till.

I morgon får vi veta 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.