Kungligt om slotten i sommar

Det blir mycket om kungliga slott i sommar. I maj ger prinsessan Christina ut en personlig bok om Drottningholm och i juni öppnar kungaparet en jubileumsutställning på Sofiero.

sofiero 150
Bild: sofiero.se

2016 är det 150 år sedan Oscar II och drottning Sofia flyttade in på Sofiero slott utanför Helsingborg. På den tiden var det en stor gård benämnd Skrabelycke, men snart efter att det dåvarande kronprinsparet köpt gården och uppfört slottet, fick det namnet Sofiero, namngett efter kronprinsessan själv.

Sofieros märkesår kommer att uppmärksammas i form av en utställning om konstnärsskapet genom sex generationer medlemmar av ätten Bernadotte. Det handlar bland annat om Oscar II:s poesi, kronprinsessan Margaretas konst, Sigvard Bernadottes formgivning och om prins Carl Philips design. Utställningen kommer att öppnas på Nationaldagen den 6 juni av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

christina
Foto: Ralf Turander

Mig veterligt har en liknande samlingsutställning aldrig gjorts tidigare, säger Sofieros verksamhetschef, Annika Malmgren.

En månad dessförinnan ger prinsessan Christina i samarbete med kulturskribenten och tidigare kulturrådet Carl Otto Werkelid och fotografen Ralf Turander, ut boken Dagar på Drottningholm. Det är en personlig skildring av prinsessans egna minnen och intryck på Drottningholms slott. Utöver vinterferier med sina systrar och sin egen bröllopsfest, tar hon i sin – som förlaget skriver själv – ”slösande bildrika bok”, även upp sina favoritpersoner- och miljöer ur slottets långa historia.

Dagar på Drottningholm ges ut på Bonniers förlag och släpps den 3 maj.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.