Kung Harald och drottning Sonja – 25 år på Norges tron

kongehuset_portretter0470
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

När läkaren vid faderns dödsbädd titulerade kung Harald ”Ers Majestät” trodde inte kungen att det gällde honom. Under sina 25 år på den norska tronen har han vuxit i sin roll som kung. Var hans far ”folke-kongen” är han och hans fru folkets kongepar.

17 januari 1991. Det datumet är verkligen historiskt i den norska kungahistorien. Olav V somnade in i sin privata vinterbostad och tusentals människor strömmade till Oslo slott för att tända ljus och lägga blommor till minne av landets ”Folkekong” sedan 33 år tillbaka i tiden. Den gamle kungens familj var överväldigade och rörda över hedersbetygelsen från det norska folket, och i den stunden måste det ha känts som en svår uppgift för den nye regenten att axla sin fars kostym. ”Jag är lätt skräckslagen”, anförtrodde kung Harald en medarbetare vid den här tiden.

sonja 25
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Nu var inte kung Harald på något sätt oförberedd för sin roll. I tre decennier hade han varit landets kronprins som noga följt sin fars arbete och själv aktivt deltagit i de officiella plikterna. ”Jag betraktar min tid som kronprins som en lärotid”, sade kungen själv. Vid sin sida hade han hustrun Sonja (född Haraldsen), som nu blev Norges första drottning på 52 år. Med sin omvittnade noggrannhet och sin fingertoppskänsla har hon visat sig vara ett perfekt stöd för kungen. Drottning Sonja har ett stort konst- och kulturintresse: en passion som hon har tagit med sig in i sin drottninggärning. 1993 tog hon till exempel initiativ till – och var aktiv i – renoveringsprocessen av Slottet i Oslo. Även på andra sätt har hon sett till att det kulturarv hon och hennes man förvaltar kommer allmänheten till del, inte minst via en mängd utställningar.

Kung Harald och drottning Sonja har sagts vara det europeiska kungapar som står sitt folk allra närmast. Det är många som har mött ett glatt kungapar på ”fjelltur” och personer som har seglat med kungen betygar att ”dom är enkla och MYCKET trevliga”.

Frilufts- och kulturintresse i all ära – kung Harald har också gjort sig förtjänt av allmänhetens respekt i form av en samlande punkt. Här kan framförallt hans tal efter terrorangreppet i Oslo och på Utøya 2011 nämnas. I sitt senaste nyårstal uttalade han sig även om den stundande flyktingsituationen.

harald 25
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Många människor är i dag oroliga för hur framtiden kommer att se ut. Den senaste tiden har vi på flera områden upplevt prövningar – som nation och som privatpersoner. Man får lov att vara orolig, och ge uttryck för det. […] Våra resurser ger oss betydande möjligheter – och stort ansvar. Som Pippi Långstrump säger: ‘Den som är väldigt stark, måste också vara väldigt snäll’.

I samband med sin 75-årsdag för några år sedan beskrevs den norske kungen av media som ”varm, mänsklig och humoristisk”. Med dessa egenskaper har han med drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit vid sin sida, bevisat att monarki är långt ifrån en förlegad institution, även 2016. 25 år efter trontillträdet kanske man till och med kan sträcka sig så långt som att kalla honom och hans fru för ”Folkets kongepar”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.