Storhertig Jean av Luxemburg 95 år

På måndagen fyllde Luxemburgs tidigare storhertig Jean 95 år.

jean 95Den nyblivne 95-åringen kan vänta sig ett värdigt firande nu på lördag: det kommer att hållas en klassisk konsert i det luxemburgska konserthuset Philharmonie, precis som när storhertigen fyllde 90. Bland gästerna väntas födelsedagsbarnets fem barn, de 22 barnbarnen och kanske i alla fall ett par av de sex barnbarnsbarnen. Kungen av Belgien – Storhertigens hustrus brorson – har meddelat att han kommer att närvara vid firandet tillsammans med drottning Mathilde. Även delar av allmänheten har bjudits in, efter att tidigare ha fått anmäla sitt intresse.

Hans Kunglig Höghet Storhertig Jean av Luxemburg, Hertig av Nassau, som 95-åringen tituleras, föddes den 5 januar 1921 som äldste sonen av sex till storhertiginnan Charlotte och hennes make prins Felix. Under andra världskriget tvingades familjen fly och i huvudsak tillbringades krigsåren i Nordamerika. Mitt under kriget flyttade dock Jean till England och anslöt sig till den brittiska armén. Vid krigets slut deltog han vid befrielsen av Belgien och av Luxemburg. Alltsedan den här tiden är han en god vän till drottning Elizabeth.

Jean gifte sig 1953 med den svenskättade prinsessan Joséphine-Charlotte av Belgien och fick fem barn: ärkehertiginnan Marie-Astrid av Österrike (född 1954, gift med ärkehertig Carl Christian av Österrike), storhertig Henri (född 1955, gift med Maria Teresa Mestre), prins Jean (född 1957, gift med Diane De Guerre), prinsessan Margaretha av Liechtenstein (född 1957, gift med prins Nikolaus av Liechtenstein) och prins Guillaume (född 1963, gift med Sibilla Weiller).

guod_125867020
Med sonen storhertig Henri och sonsonen arvstorhertig Guillaume 2011. Foto: LIFE

I november 1964 uppsteg Jean på den luxemburgska tronen efter sin mors abdikation och förblev regerande storhertig fram till hösten 2000, då han abdikerade till förmån för sin äldste son Henri. 2005 blev han änkling.

Bland storhertigens intressen märks miljöfrågor och fotografering. Han stöttar även organisationer som arbetar med före detta soldater. Sedan några år tillbaka har storhertig Jean alltmer dragit sig undan från offentligheten och för ett stilla liv på sitt Schloss Fischbach i centrala Luxemburg. Lördagens högtidligheter blir ett trevligt undantag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.