Kokoshnik-comebacken på Nobel

madeleine nobel akvamargaretha nobel 1962

För över femtio år sedan syntes Kronprinsessan Margaretas akvamarinkokoshnik senast på Nobelbanketten. I kväll är det dags igen – den här gången bars diademet av prinsessan Madeleine.

Till ett av de mer omtalade smyckena bland kungligt intresserade hör den stora akvamarintiaran, en gång ägd av Gustaf VI Adolfs första hustru kronprinsessan Margareta. Diademet ägs sedan många år av kungens syster prinsessan Margaretha, men plockades ett tag så sällan fram i offentligheten att det sorgset spekulerades i att den var såld. Sommaren 2010 satte prinsessan Margaretha stopp på ryktena när hon bar tiaran på kronprinsessan Victorias bröllop och sedan dess har smycket använts desto oftare – både av Margaretha själv, och även av hennes syster prinsessan Christina. Sedan en tid tillbaka förvaras det i Stockholm av kung Carl Gustaf.

nobel-53_120663545För många år sedan plockades akvamarintiaran, som egentligen består av blå ädeltopaser, många gånger fram till Nobel, kanske framförallt för kungens mor, prinsessan Sibylla. Sedan 1962 har det däremot inte synts till, den gången på prinsessan Margaretha. Det var den sista gången hon närvarade vid festligheterna, och förklarar varför inte smycket har använts på Nobelfesten sedan dess.

Till i dag. Prinsessan Madeleine, som
många gånger tidigare har burit ett mindre akvamarinsdiadem, fick i kväll lov att låna sin fasters majestätiska tiara, och återigen pryder den sin plats i Nobelsammanhang.

Skärmdump: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.