Prinsessan Madeleine fortsätter kunglig jultradition

För ett par dagar sedan sågs prinsessan Madeleine vid svenska kyrkans årliga julbasar i London  – samma marknad som drottning Louise och prinsessan Margaretha under stora delar av 1900-talet hade som tradition att inviga.

svenska kyrkan mad1923 gifte sig den svenske kronprinsen Gustaf (VI) Adolf med lady Louise Mountbatten, som senare kom att bli svensk drottning. Louise, uppvuxen i England och med stora delar av sin familj bosatt där, följde under hela sitt liv Svenska kyrkans arbete i London. Varje år, ända till sin sista jul 1964, invigde hon Svenska kyrkans julbasar som ägde rum varje år i mitten av november, en tradition som fortlever ännu i dag. Här säljs svenska julvaror; såväl mat som hantverk.

Svenska kyrkan i London har i varierade former funnits betydligt längre än så – församlingens historia sträcker sig ända tillbaka till år 1710. Nästan exakt tvåhundra år senare – 1911 – byggdes den nuvarande församlingskyrkan, Ulrika Eleonora kyrka.

svenska kyrkan markEfter drottning Louises död 1965, tog prinsessan Margaretha mrs Ambler, som året innan hade gift sig med engelsmannen John Ambler, över uppdraget att öppna julmarknaden. 1970 följde Svensk Damtidning ingående den kungliga invigningen. Prinsessan Margaretha fick visserligen inte köpa ärtsoppa som hon hade önskat, men väl ljusmanschetter, ljustakar, träslevar, åtta burkar sill samt fem burkar senap. Tre bärare fick kallas in, rapporterade Damtidningen.

Prinsessan Margaretha fortsatte med sitt enda uppdrag till 2007. Då gick den gamle kyrkoherden – för övrigt god vän med prinsessan – som varit med ända sedan drottning Louises tids, i pension. Det fick markera ett slut också för prinsessan Margaretha.

Med prinsessan Madeleines och prinsessan Leonores närvaro häromdagen på julbasaren, kanske man kan anta att en ny generation svenska kungligheter i London nu kommer att ta vid.

Faksimil: Kungahuset.se, Svensk Damtidning

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.