En kunglig bröllopsveteran

Marianne Bernadotte vid prinsessan Margarethas bröllop 1964. Foto SVT
Marianne Bernadotte vid prinsessan Margarethas bröllop 1964. Foto SVT

Marianne Bernadotte är den ingifta person i den svenska Kungliga familjen, som har varit med vid allra flest kungliga bröllop.

Kungens äldste farbror, designprinsen Sigvard Bernadotte (1907-2002), var från 1961 och fram till sin död gift med den alltid lika stilsäkra Marianne Lindberg-Tchang. Ända sedan 1964 har hon deltagit vid sju svenska kungligheters bröllop; prins Carl Philips vigsel blir hennes åttonde, om hon nu kommer att närvara där. Därmed blir hon den ingifta medlemmen i den Kungliga familjen som har deltagit som gäst vid flest svenska kungliga bröllop (i ytterligare några dagar delar hon den platsen med prinsessan Birgittas man Johann Georg av Hohenzollern).

Paret vid prinsessan Christinas bröllop 1974. Foto SVT
Prinsessan Christinas bröllop 1974. Foto SVT

Trots att det vid tiden för prinsessan Birgittas bröllop 1961 endast var ett par månader kvar till Marianne och Sigvard Bernadottes eget giftermål, var inte Marianne med vid denna vigsel. Istället kom makens tidigare hustru Sonja till ceremonien i Rikssalen, vilket kanske inte var så märkvärdigt. Hennes och Sigvards son Michael var nämligen marskalk. Det verkar inte heller som att Sigvard Bernadotte deltog som gäst vid prinsessan Birgittas bröllop, åtminstone inte vid den borgerliga vigseln i Sverige. Vet läsaren något om det, så kommentera väldigt gärna.

Marianne Bernadotte vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.
Marianne Bernadotte vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Från och med de två prinsessbröllopen 1964 (Désirées och Margarethas) och fram till nu har däremot 90-åriga Marianne Bernadotte lyst upp vartenda ett av de kungliga bröllopen, inte sällan bärandes kreationer från de franska modehusen. När i stort sett alla hennes haute couture-klänningar sommaren 2013 – då prinsessan Madeleine gifte sig – var utlånade till Linköpings museum, passade hon i och med sitt klädval på att ge glans åt den svenske mode-designern Fadi El Khoury (se höger bild).

Under invigningen av utställningen om Sigvard Bernadottes formgivarskap på Sofiero 2008, var bland flera kungligheter Marianne Bernadotte en av hedersgästerna. På huvudet hade hon en stilig hatt, om vilken hon avslöjade: ”Den här hade jag på Désirées bröllop, det måste vara 50 år sedan”. Kanske bär hon också något från förr nu på lördag, som liksom den här hatten har lyckats hålla för tidens tand och, inte minst, modets skiften. Det är hon bra på.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.