Bröllopstiara – vilken väljer Sofia?

Fröken Sofia Hellqvist. Fotografiet är taget i Vita Havet på Kungliga slottet, april 2015.
Foto:  Mattias Edwall/Kungahuset.se

Få kan ha lyckats undgå det faktum att prins Carl Philip om bara några veckor gifter sig med Sofia Hellqvist, som då blir prinsessa av Sverige och hertiginna av Värmland. Så långt klart. Men vad kommer hon att ha för historiskt huvudsmycke på bröllopet? De här är, i mitt tycke, de mest troliga alternativen:

1. Prinsessan Lilians lagerkransdiadem

Efter kronprinsessan Margaretas död 1920 ärvde de fem barnen varsitt av hennes diadem. Till prins Bertil (1912-97) gick ett lagerkransdiadem – ursprungligen ett halsband – bestående av silver, guld och diamanter. 259När hans livskamrat Lilian Craig gjorde debut i officiella sammanhang, på kung Gustaf VI Adolfs 90-årsdag 1972, bar hon just detta smycke. Även som prinsessa sågs diademet ofta på Lilian, sista gången vid Nobelprisutdelningen 2006. Efter hennes död tillhör det kronprinsessan Victoria som också bar det vid sin systers bröllop (bilden). Prins Bertil och prinsessan Lilian stod prins Carl Philip mycket nära, så kanske lånas det ut till Sofia vid bröllopet…?

2. Prinsessan Sibyllas diadem

259Även detta huvudsmycke tillhörde från början kronprinsessan Margareta, och tillverkades strax innan hennes giftermål med den svenske tronföljaren Gustaf (VI) Adolf. Det testamenterades till parets äldste son prins Gustaf Adolf och bars så ofta av dennes hustru prinsessan Sibylla (1908-72), att det uppkallades efter henne. Smycket består av briljanter och diamanter och har även en kunglig bröllopshistorik. Kungens syster prinsessan Christina bar det på sitt bröllop 1974 och drottning Silvia gjorde detsamma kvällen innan sitt eget bröllop 1976.

3. Kamédiademet

brllopet-196_133795101Diademet, som ingår i det så kallade kamégarnityret, har en lång historia. Runt 1805 skänktes det av Napoleon I till hustrun Joséphine. Hon lät det gå vidare till sondottern Joséphina av Leuchtenberg som gifte sig med Oscar I av Sverige. Därefter har garnityret ägts av flera medlemmar i det svenska kungahuset, men finns numera i Kungens privata ägo. Kamédiademet är mer eller mindre känt som det stora kungliga bröllopsdiademet. Det har burits som brudkrona av prinsessan Birgitta (1961), prinsessan Désirée (1964), drottning Silvia (1976) och kronprinsessan Victoria (1976). Blir det en femte gång?

Finns det fler tänkbara bröllopsdiadem? Om så, ge gärna förslag 🙂

En kommentar

 1. Snart tid för bröllop.Det kommer att bli en trevlig dag att se.
  Hittade din blogg här idag.Kommer ihåg att du någon gång
  kommenterade på min blogg som jag hade på ”Bloggspace.se”
  Men tyvärr så lades den bloggen ned.Har numera en blogg på
  Bloggplatsen.se.
  Mvh:Ingrid

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.