Prinsessan Elisabeth av Danmark 80 år

elisabet 80 - KopiaI dag fredag fyller danska drottningens kusin, prinsessan Elisabeth, 80 år.

Hennes Höghet Prinsessan Elisabeth Caroline-Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Estrid Margarethe Désirée – ja, kung Frederik IX:s enda brorsdotter, född den 8 maj 1935, förärades många namn som minner om kvinnor i släkthistorien. Den uppmärksamme läsaren noterar namnet Désirée, som naturligtvis är efter den svenska Bernadotte-drottningen: prinsessan Elisabeths farfars morfars farmor. Släktskapet till den svenska kungafamiljen ligger dock betydligt närmare än så. Elisabeths mor var kusin med prinsessan Sibylla, vilket gör prinsessan Elisabeth och kung Carl XVI Gustaf till sysslingar.

Prinsessan Elisabeth med sin far prins Knud, 1940-tal
Prinsessan Elisabeth med sin far prins Knud, 1940-tal

Uppväxten på slottet Sorgenfri norr om Köpenhamn har beskrivits som något sluten, och hon och hennes två bröder Ingolf (1940) och Christian (1942-2013) lät uppfostras strängt av föräldrarna prins Knud och prinsessan Caroline-Mathilde. Kontakten med de danska prinsesskusinerna Margrethe, Benedikte och Anne-Marie var väl enbart pliktmässig; mellan bröderna prins Knud och kung Frederik IX fanns en hel del bitterhet, vilket naturligtvis smittade av sig på den yngre generationen. Det är först efter de båda brödernas död som kusinerna kan umgås under mer avspända former.

Prinsessan Elisabeth genomgick en utbildning typisk för en ung kvinnlig kunglighet på 1950-talet.  Hushållsskola, sömnadsskola samt flickskola i Schweiz – allt detta förberedde prinsessan inte bara på ett liv som representant för Danmark, utan uppenbarligen även som yrkeskvinna. Hon har under årens lopp arbetat vid danska ambassaden i Washington, för FN i Genève samt ägnat 40 år av sitt liv som sekreterare på Utrikesdepartementet. Något apanage har det inte varit tal om, trots att prinsessan alltsedan 1953 ingått i den danska tronföljden (i dag är hon på plats nummer 12).

Sin kungliga ställning har prinsessan Elisabeth, till skillnad från sina bröder som gift sig morganatiskt (icke-kungligt), inte behövt göra avkall på. Hon har nämligen aldrig gift sig. Sin stora kärlek fann hon emellertid i den sjutton år äldre filmaren Claes Hermansen. Något giftermål var inte aktuellt. ”Jag hade blivit fru Hermansen och det tyckte Claes var lite fånigt med tanke på att vi inte skulle ha några barn, det var vi för gamla för” , har prinsessan Elisabeth berättat för danska Billed-Bladet. Detta hindrade dock inte att tiden tillsammans med Claes har beskrivits som den lyckligaste i prinsessans liv. Paret levde ihop i tjugo år, till och med hans död 1997.

Prinsessan Elisabeth vid drottning Margrethes 75-års-firande i april 2015.
Prinsessan Elisabeth vid drottning Margrethes 75-årsfirande i april 2015.

Genom alla år har prinsessan Elisabeth varit en given gäst på större kungliga evenemang i Danmark, som vid inkommande statsbesök eller när Drottningen firar jämna födelsedagar, nu senast i april när hon fyllde 75. I de flesta fall bär då prinsessan klänningar hon har sytt själv samt det huvudsmycke som har blivit hennes signum. Diademet kallas till och med för ”prinsessan Elisabeths safirdiadem” – ett 1800-talsarv från modern. I övrigt för prinsessan ett stilla liv på sin barndoms Sorgenfri, där hon fått ta över en våning efter sin framlidne bror Christian.

Det är en stor lycka att man så här på gamla dagar får komma hem igen”, har prinsessan Elisabeth sagt till Billed-Bladet.

Skärmdump: DR1

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.