Bernadotteättlingar fyller år

Den senaste veckan har två Bernadotteättlingar fyllt år.

På fredagen fyllde Dagmar von Arbin, född Bernadotte, 99 år, och går därmed in på sitt hundrade levnadsår. Dagmars farfar var Oscar Bernadotte, greve af Wisborg (1859-1953), bror till kung Gustaf V. 1932 var hon tärna på sysslingen prins Gustaf Adolfs bröllop med prinsessan Sibylla. ”Han läste på Uppsala och kom då och då ut till oss, då vi bodde på Frötuna. Han var alltid snäll mot oss”, har hon berättat.

Dagmar själv gifte sig 1936 med officieren Nils-Magnus von Arbin (1910-1985) på östgötska Tångestad. Tillsammans fick de fem döttrar.

Dagmar von Arbin har de senaste åren synts vid större släktsammankomster, bland annat på kronprinsessbröllopet för fem år sedan. Till prinsessan Madeleines bröllop var hon däremot inte en av gästerna. Så sent som för ett par månader senare närvarade hon vid invigningen av utställningen ”Prins Eugen. Fasetter ur ett liv” på Waldemarsudde.

119 - KopiaI går tisdag blev prinsessan Margarethas dotter Sybilla von Dincklage 50 år. Hon är äldst av tre syskon och uppvuxen på Chippinghurst manor i engelska Oxforshire men bor sedan ett tjugotal år i München. Med den tyske friherren Cornelius von Dincklage har hon två barn, 16 och 14 år gamla.

Icke att förglömma firar den danska drottningen Margrethe II – dubbel Bernadotteättling – i morgon 75 år. Via sin far härstammar hon från Karl XV och via sin mor från dennes bror Oscar II.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.