Nya frågetecken om prinsessdiademet

Under gårdagens representationsmiddag på Slottet hände det igen – prinsessan Christina bar sin systers privata tiara. Eller är det fortfarande det?

Bröllopet 202MargerthaI samband med sina bröllop på 1960- och 1970-talen, fick samtliga Hagaprinsessor var sin tiara. Den äldsta, prinsessan Margaretha, 80, fick Kronprinsessan Margaretas Akvamarinkokoshnik från sin mor. Diademet, som består av blå ädeltopaser, har genom åren flitigt burits vid många kungliga bröllop och andra högtidliga begivenheter. Senast det sågs på prinsessan Margaretha var 2010, vid kronprinsessan Victorias bröllop. Då gav det upphov till en smärre sensation för många ”royal watchers” som trodde att smycket sedan länge var sålt; det hade inte synts i offentligheten sedan dottern Sybillas bröllop på dagen tolv år tidigare.

Sibylla, Crown Princess of SwedenRedan ett halvår innan kronprinsessbröllopet hade jag mailkontakt med bloggläsaren Christer. Hans mamma var prinsessan Sibyllas privata sjuksköterska på 1930-talet, och som avskedspresent hade hon fått en signerad bild på prinsessan, bärandes akvamarintiaran (höger bild). Eftersom det vid tillfället för vår mailkontakt inte fanns någon information att tillgå om vem som nu ägde prinsessdiademet, bestämde sig Christer för att fråga Bernadottebibliotekets dåvarande chef Göran Alm. Denne svarade kortfattat att smycket fortfarande fanns i prinsessan Margarethas ägo, vilket jag även skrev om dagen efter kronprinsessans bröllop.

chrtiaraFem år har gått sedan dess. I mars förra året syntes diademet för första gången på Margarethas syster, prinsessan Christina fru Magnuson, och igår bar hon det igen. Prinsessan Christina blev för några år sedan av med sitt eget privata diadem, så kanske har hon fått (låna) akvarmarinkokoshniken av sin äldre syster, som tyvärr inte medverkar så ofta i tiara-sammanhang. Eller så förfogar kungen över det?

Frågetecknen är många. Förhoppningsvis kan jag återkomma i ärendet…

Uppdatering: Diademfrågan löst

Faksimil: Expressen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.