Kungasläktingar, veteraner och debutanter på Nobel

Debutanterna och veteranen

nobel14 vet2014 blev verkligen i kungliga Nobelsammanhang ett debutanternas år. För både prinsessan Madeleines man Chris O’Neill och för prins Carl Philips fästmö Sofia Hellqvist är kvällens Nobelbankett den första. Sofia bar ingen tiara, kanske för att markera att hon ännu inte är en medlem av det Kungliga huset. Det existerar dock ingen ”regel” att bara kungliga damer får bära dessa huvudsmycken, tvärtemot vad somliga har påstått. Såväl prinsessan Lilian som drottning Silvia bar diadem (privat ägda av prins Bertil respektive kung Carl Gustaf) innan de gifte sig.

chr14Kungens syster prinsessan Christina är däremot allt annat än en Nobel-debutant. Hon har varit med över femtio gånger och vid otaliga tillfällen har den litteraturintresserade prinsessan placerats intill just litteraturpristagaren. Någon gång har hon sagt sig vara lite trött på det här, eftersom det kräver en hel del förarbete, men i år sitter hon återigen bredvid litteraturpristagaren. På huvudet har hon Karl Johan-diademet, en favorit som hon också bar förra året.

Kungasläktingen och saudiske prinsen

bettina14Kungens syssling Bettina Bernadotte, dotter till greveparet Lennart och Sonja på Mainau, försöker i kväll  i sin fars anda locka till sig samtliga nobelpristagare till ”Nobelpristagarna på Lindau” – en tradition som har pågått sedan 1951 – där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskarebettina turki. Hon anlände till banketten tillsammans med sin man Philipp Haug (vänster bild) och hade den saudiske prinsen Turki bin Faisal till bordet.

Skärmdump: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.