Drottning Fabiola av Belgien död

Belgiens änkedrottning Fabiola avled på fredagskvällen den 5 december, 86 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Kung Philippe och drottning Mathilde fanns vid Drottningens sida på Stuyvenbergs slott, meddelar en talesman från det belgiska hovet.

fabiola-p-benen_43605381En av Belgiens mest populära kungligheter har gått bort. Den spanska adelsdamen Fabiola de Mora y Aragon, sjätte barnet till den fjärde markisen av Casa Riera, blev Belgiens drottning i december 1960 när hon gifte sig med landets konung sedan nio år, kung Baudouin. Giftermålet markerade början av en ny era för den belgiska monarkin, som tidigare skakats av den föregående kungens agerande under andra världskriget.

Kung Baudouin och drottning Fabiola hade en ödmjuk, lågmäld och sympatisk framtoning och den nya drottningen kom under sina 33 år som kungagemål att få tillmälet ”Belgarnas moder”: relationen med belgarna var helt enkelt under alla år präglat av stor tillgivenhet. Några barn blev det inte för kungaparet, något som Fabiola själv tog upp när hon fyllde 80 år 2008. ”Jag förlorade själv fem barn. Man lär sig något av den erfarenheten. Jag hade problem under alla mina graviditeter, men när allt kommer omkring tycker jag att livet är underbart.” Fabiola och hennes man kom emellertid att etablera en nära kontakt med kungens äldste brorson Philippe, som spåddes bli Baudouins direkta efterträdare. I dag är han Belgiens kung.

fabiola_ung_500dac299606ee66bc000001Tillsammans med sin man fungerade verkligen drottning Fabiola som en enande symbol i ett splittrat land. Men hon har varit kontroversiell. Vissa säger till exempel att hon var pådrivande i makens beslut att under några timmar i början av 1990-talet frånträda tronen för att undvika ett beslut om legalisering av aborter. Hennes kontakter med den katolska reaktionära rörelsen Opus Dei, som bland annat gjort sig kända för sitt aktiva motstånd mot just aborter, preventivmedel och homosexuellas rättigheter, har väl inte heller stärkt bilden av Fabiola som en representant för det moderna, upplysta Belgien. Till hennes heder skall sägas att hon aldrig gav uttryck för sina åsikter i offentligheten. Hon fokuserade alltid på att genomföra sina plikter med stort engagemang, och förtjänar därför stor respekt.

Bland de europeiska kungligheterna var drottning Fabiola mycket omtyckt. Här i Sverige har såväl vår nuvarande konungs mor, prinsessan Sibylla, som drottning Silvia, i positiva ordalag talat om henne.

1993 blev drottning Fabiola änka, när maken hastigt avled i sviterna av sina hjärtbesvär. Tvärtom vad många trodde, blev det Baudouins yngre bror Albert, Prins av Liège som efterträdde honom som kung. Drottning Fabiola förblev även under hans tid som regent en framträdande person i kungafamiljen och närvarade exempelvis kontinuerligt vid det årliga nationaldagsfirandet den 21 juli. Gentemot det nya kungaparet visade Fabiola sådan hänsyn att hon var noga med kliva åt sidan för att ge plats åt dem, och i synnerhet till sin efterträdare drottning Paola.

fabiola_philippe_500dab27e087c32a0600002f2013 abdikerade kung Albert II och sonen Philippe steg upp som Belgiens kung, vilket innebar att Belgien under ett år fram till nu hade tre drottningar: Mathilde, gift med den nuvarande kungen; Paola, gift med den förre kungen, och så Fabiola, änkedrottningen. I samband med kung Philippes trontillträde 2013 gjorde drottning Fabiola ett av sina sista publika framträdanden. Det var en fin avslutning på ett över femtio år långt liv i offentligheten.

Faksimil: Daylife

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.